Добре дошъл Гост | RSS
Неделя
24.09.2017, 15:50
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Статии Регистрация Вход
ВХОД


Сайт меню

Категории раздели
Психология на личността [16]Социална психология [7]
Семейна психология [3]Детска психология [5]
Бизнес психология [7]Хипноза, автохипноза, медитация [6]
НЛП [14]Видове терапии [4]
Психопатология [2]Справочник на заболяванията- МКБ F00-F99 [3]
Известни психолози [28]Предложение [1]

Анкета
От къде научихте за мен?
Всичко отговори: 286

Статистика

Онлайн всичко: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Наскоро тук бяха:
Boyanova

Новото от форума
 • Аз съм на 16 години и съм влюбена в едно момче (1)
 • Моля ви за съвет (1)
 • Бизнес - пулс форум (0)
 • Стрес и избухливост (3)
 • Как да постъпя? (8)
 • проблем (4)
 • Какво да направя? (1)
 • Нуждая се от помощ (3)
 • Гадните съученици и тормоза в училище (4)
 • оф...майка ми е ужас...пълен ад... (3)

 • Начало » Статии » Психология на личността

  Стрес, дистрес, еустрес
  «Стресът не е това, което се е случило с Вас, а това, как вие го възприемате.»
  Ханс Селие

  Малко са хората, които знаят, че понятието за стреса всъщност идва от областта на инженерството. Там външното събитие – стресор, причинява структурна реакция – напрежение. Първи Уолтър Кенън провежда изследване, ползвайки термина „стрес”, за да обясни реакцията на организма на стимулите от средата, а Ханс Селие забелязва, че различните стресори от средата водят до стереотипна реакция от страна на организмите.

  Днес под „стрес” в областта на психологията се разбира най-вече обозначаването на реакцията на организма на ситуация, изискваща адаптация, в която човек по някакъв начин е претоварен, като не се визира нито положително, нито отрицателно състояние. Онази форма на стреса, която носи негативни последици и не води до адаптация на организма, се нарича дистрес, а положителната форма на стрес, която води до съответната адаптация, носи името еустрес.

  Когато се разглеждат стресорите, т.е. изискванията от заобикалящата ни среда, а също така и индивидуалните способности за справяне с тези изисквания, няма как да не се спомене формулировката на канадския физиолог Ханс Селие, според която стресорите са стимули с голям обхват, които водят до реакция, наречена от него общ адаптационен синдром. Човек, който проявява този синдром, според Селие, е в състояние на стрес. Първата фаза, която се случва при този синдром, това е реакцията на предупреждението, при която поради някакъв сигнал човек навлиза в състояние на тревога. После следва втората фаза- съпротивата, при която тялото се опитва да ограничи ефектите на стресора като се подготвя или за борба с него или за бягство. Ако нищо от това не помогне и стресът е продължителен, тогава следва третата фаза- на изтощението, при която може да възникнат телесни увреждания и даже смърт. Тялото отговаря с повишено кръвно налягане, повишаване на нивото на адреналина, нарушения в храносмилането и други. Според някои автори повече от 80% от заболяванията са свързани с дистреса.

  Друга занимателна формулировка на стреса е дадена от Джон Френч като според него е замесено съответствието между ресурсите на човека и изискванията на окръжаващата го среда. Френч предлага и вариант, при който, ако ситуацията не води до достатъчна натовареност на човека, то това несъответствие води до дистрес. Аналогично е и мнението на Селие, според който скуката е по-силен източник на дистрес, отколкото големите натоварвания, като отдава значение на степента на неудовлетвореност, което я съпровожда. Разбира се, съществуват и ситуации, при които човекът е изправен пред невъзможността да се справи с поставените от тях изисквания и това е другата крайност.

  Причините за дистрес могат да бъдат най-разнообразни, коренящи се във всевъзможни проблеми и неприятни ситуации. Първите признаци на дистреса би могло да са:

  * Безсъние;
  * Главоболие;
  * Сърцебиене;
  * Депресивни изживявания;
  * Сексуални нарушения;

  Полезно е човек да следи как реагира на такива ситуации и да се пази като се опитва да намали интензивността на действие на стресорите, примерно като си отпуска повече време за отреагиране на тях, подрежда си приоритетите, контролира по-внимателно действията си и своите взаимоотношения с околните. Полезни са техниките за релаксация и медитация.

  Това, към което човек трябва да се стреми, е еустресът, а именно към онзи краен резултат от стреса, който завършва с повишена адаптация на организма. Установено е, че за това способстват добрите отношения с околните, подкрепата в семейството, а също и физическите упражнения, балансираното хранене, избягването на кофеин и никотин, ефективнто ползване на отпуската и други.

  Автор: Боянова

  Категория: Психология на личността | Добавено от: Boyanova (07.05.2010)
  Прегледи: 3844 | Tags: дистрес, главоболие, сексуални, медитация, сърцебиене, безсъние, еустрес, депресивни, Стрес, Релаксация | Рейтинг: 4.0/1
  Общо коментари: 0
  Само регистрираните потребители могат да добавят коментари.
  [ Регистрация | Вход ]
  Търсене

  Сподели

  Списък етикети
  психолог онлайн брой семинар адлер списание Посока е - списание он лайн задачи вицове Релаксация неувереност психолози психологически тренинг iq Галтън гениалност ГЕНИй Дарвин интелигентност семейство психика поведение наркотици психология желание несъзнавано Алберт Бандура лъжат превъзходство медитация магия депресия Стрес безсъние мъдрост Любов агресия тревожност перфекционизъм характер Пол Екман терапия насилие занимавки зоотерапия обучение невроза мозък дете брак деца емоции Алберт бандура Боянова страх лъжа Експеримент манипулация хипноза Ериксон болести наука Кетъл парасимпатикова психотерапия психиатър нлп Бизнес лидер Секс мкб личност Олпорт бихевиорист Гордън Фройд Психиатрия юнг Маслоу Вундт Ебингхаус гещалт Кьолер Вертхаймер Кофка психоанализа Психоаналитик Брентано психоаналитичен конформизъм нагласа престъпници медицина когнитивно поведенческа емоционален

  Приятели на сайта
 • Официальный блог
 • Сообщество uCoz
 • FAQ по системе
 • Инструкции для uCoz

 • Boyanova © 2017