Добре дошъл Гост | RSS
Неделя
24.09.2017, 15:52
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Статии Регистрация Вход
ВХОД


Сайт меню

Категории раздели
Психология на личността [16]Социална психология [7]
Семейна психология [3]Детска психология [5]
Бизнес психология [7]Хипноза, автохипноза, медитация [6]
НЛП [14]Видове терапии [4]
Психопатология [2]Справочник на заболяванията- МКБ F00-F99 [3]
Известни психолози [28]Предложение [1]

Анкета
От къде научихте за мен?
Всичко отговори: 286

Статистика

Онлайн всичко: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Наскоро тук бяха:
Boyanova

Новото от форума
 • Аз съм на 16 години и съм влюбена в едно момче (1)
 • Моля ви за съвет (1)
 • Бизнес - пулс форум (0)
 • Стрес и избухливост (3)
 • Как да постъпя? (8)
 • проблем (4)
 • Какво да направя? (1)
 • Нуждая се от помощ (3)
 • Гадните съученици и тормоза в училище (4)
 • оф...майка ми е ужас...пълен ад... (3)

 • Начало » Статии » Социална психология

  Общуването с другите - елементът за превръщането ни в хора
  Човешкият организъм е сложно устроен и се състои от клетки, тъкани, органи и системи. Най-сложно устроеният орган е мозъкът. И това не е случайно, тъй като той управлява жизнените функции, възприятията на околния сват, мислите, спомените, чувствата... Чрез него вземаме решения. Мозъкът направлява и съгласува и функциите в човешкия организъм, и човешкото поведение. Дори и когато човек спи, мозъкът му не спира да работи.

  Някои автори сравняват работата на мозъка с тази на компютъра. Всъщност мозъкът обработва информацията най-вече паралелно, т.е. милиарди операции се случват едновременно из целия мозък, а те от своя страна образуват нашите съзнателни и несъзнателни мисловни процеси, както и изпълняват моторните актове, регулират автономната нервна система и т.н., за разлика от компютърните програми, които обикновено изпълняват операциите една след друга, т.е. серийно. Затова мозъкът на човека се води по-сложен от компютъра или от която и да е друга машина.

  Мозъкът е свързан най-тясно с интелигентността, а тя е това, което ни прави каквото сме. Тук има обаче една малка особеност. Нашата интелигентност се формира, най-общо казано, от взаимодействието и влиянието едни на други на две големи групи фактори- такива, които се намират в околната среда и такива, които са заложени в нас самите.

  Ако човек е лишен от това да израсте в човешка социална среда, то интелектът му се развива в една друга посока. Пример за такава посока на развитие се явяват намерените през 1920 г. в джунглите на Индия момичета, които от съвсем малки били отгледани от вълци. Едното дете било на видима възраст 2-3 годинки, а другото – на 7 или 8. Тъй като били отгледани от вълци, те били възприели тяхното поведение и го възпроизвеждали, т.е. държали се като вълци- бягали на четири крака, виели, отказвали да носят дрехи. По-малкото от момичетата починало година по-късно, а по-голямото живяло само още 10 години, като така и не се научило да изговаря повече от 45 думи, научила се да ходи на два крака след около 4 години, но до края на живота си ходела неуверено.

  Това е доста известен случай, който е често обсъждан. Но за съжаление не само децата, които по някаква причина са отглеждани извън човешкото общество, са засегнати от този суров принцип на развитие на човешкия мозък. Има родители, които по някаква причина, най-често от незнание, не обръщат достатъчно внимание и не говорят на бебетата си, считайки че не им е необходимо общуване като са толкова малки, оставят ги сами в стаята. Това забавя развитието на интелекта им.

  В графата на престъпното поведение на жестокост спрямо децата са известни случаи, в които родителите съвсем умишлено са изолирали децата си от всякакво общуване с околния свят, покрай физическия тормоз. В последствие полицията се намесвала, но интелектуалните и познавателните способности на такива деца често се оказват много осакатени.

  По телевизията, а и в метрото, тече реклама, която се опитва да предотврати изолирането на децата от общуването с родителите им. Тази реклама е засегнала още един аспект от отказа на родителя да общува пълноценно с малкото си дете- зараждането на детската агресия.

  Ето защо не бива да се подценява ролята на общуването за пълноценното изграждане на човека като личност.

  Автор: Боянова

  Категория: Социална психология | Добавено от: Boyanova (19.11.2010)
  Прегледи: 1018 | Tags: мозък, общуване, организъм, поведение | Рейтинг: 0.0/0
  Общо коментари: 0
  Само регистрираните потребители могат да добавят коментари.
  [ Регистрация | Вход ]
  Търсене

  Сподели

  Списък етикети
  психолог онлайн брой семинар адлер списание Посока е - списание он лайн задачи вицове Релаксация неувереност психолози психологически тренинг iq Галтън гениалност ГЕНИй Дарвин интелигентност семейство психика поведение наркотици психология желание несъзнавано Алберт Бандура лъжат превъзходство медитация магия депресия Стрес безсъние мъдрост Любов агресия тревожност перфекционизъм характер Пол Екман терапия насилие занимавки зоотерапия обучение невроза мозък дете брак деца емоции Алберт бандура Боянова страх лъжа Експеримент манипулация хипноза Ериксон болести наука Кетъл парасимпатикова психотерапия психиатър нлп Бизнес лидер Секс мкб личност Олпорт бихевиорист Гордън Фройд Психиатрия юнг Маслоу Вундт Ебингхаус гещалт Кьолер Вертхаймер Кофка психоанализа Психоаналитик Брентано психоаналитичен конформизъм нагласа престъпници медицина когнитивно поведенческа емоционален

  Приятели на сайта
 • Официальный блог
 • Сообщество uCoz
 • FAQ по системе
 • Инструкции для uCoz

 • Boyanova © 2017