Добре дошъл Гост | RSS
Четвъртък
17.08.2017, 09:59
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Статии Регистрация Вход
ВХОД


Сайт меню

Категории раздели
Психология на личността [16]Социална психология [7]
Семейна психология [3]Детска психология [5]
Бизнес психология [7]Хипноза, автохипноза, медитация [6]
НЛП [17]Видове терапии [4]
Психопатология [2]Справочник на заболяванията- МКБ F00-F99 [3]
Известни психолози [28]Предложение [1]

Анкета
От къде научихте за мен?
Всичко отговори: 284

Статистика

Онлайн всичко: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Новото от форума
 • проблем (4)
 • Какво да направя? (1)
 • Нуждая се от помощ (3)
 • Гадните съученици и тормоза в училище (4)
 • оф...майка ми е ужас...пълен ад... (3)
 • Обичаме се ,но секса ни куца. (4)
 • Сърце или разум? (3)
 • Тежка раздяла (5)
 • Мъжът ми няма желание за секс (2)
 • Книги на каква тематика най-много харесвате? (3)

 • Ранг на сайта
  PageRank Checking Icon

  Сподели

  Начало » Статии » НЛП

  НЛП- Какво е НЛП- част 1

  Цитат:
  Написано от socrat

  Привет, на всички, които искат да научат нещо за НЛП .
  Аз самият се запознах с него случайно преди няколко години Тогава имах възможност да работя малко с човек който наистина е специалист в тази област. Сега се обърнах към него с молба да ми прати материали и даде съвет как да направя по ясно и достъпно представянето на НЛП .Освен материали той ми изпрати и писмо с някои препоръки .След като ги прочетох ,разбрах че те могат да заместят ,моето представяне и след като махнах от тях някои лични неща предлагам да ги прочетете .
  Здравей................
  Да представиш НЛП без да имаш възможност да демонстрираш някаква реална техника е безнадеждно .Скептичен съм .Това е, все едно да говориш на хората за вълшебници и вълшебства ,но да не можеш да демонстрираш нито едно чудо .Кой ще се хване , трябва да е много наивен.
  Друго е , ако първо демонстрираш с някой реален клиент или доброволец някоя техника на НЛП ,а след това разясниш на аудиторията какво е НЛП .Така е много по- лесно.
  Аз самият преди няколко месеца трябваше да говоря за НЛП и използването му за програмирането на терористи ,пред хора които се борят с тях .Лекцията започнах с изречението,,Аз съм специалист по работа на мозъка и искам да Ви покажа, какви неограничени възможности има той. Трябват ми няколко доброволци ,чрез които да демонстрирам това .,, След като тези хора излязоха отпред ,с няколко задачи определих този от тях ,който има най- бърз мозък. Тогава пред очите на всички го доведох до състояние да изпитва всичката болка и омраза която изпитва терориста самоубиец Това стана за по-малко от 30 минути .Така аудиторията реално, с очите си видя, колко лесно и бързо обикновен човек може със съвременните методи да се програмира и стане убиец.
  След това лекцията ми продължи двойно по- дълго от определеното време и всичко, което им казвах достигаше до всяка гънка на мозъка им . Но, ако бях започнал по обратния начин ,първо с лекцията , а после с демонстрацията ,ефекта щеше да е много по малък .
  Препоръката ми е ,при представянето на НЛП да използваш компютърния модел .Почти всички мъже разбират от компютри и ще го разберат, а доста и от жените .Обясни го с технически термини ,а не психологични. Все пак ,то няма нищо общо с психологията .Може, да им пишеш, че това е модел в който се приема, че мозъка е един природен компютър ,който управлява човешкото тяло, поведение и чувства Като такъв той има хардуер състоящ се от нервни клетки и различни други вещества . Специалистите , които му разбират и го ремонтират ,това са невролозите ,неврохирурзите ,др..
  За да работи и осъществява своята работа този компютър се нуждае и от съответни програми .Те ,не само определят ,как точно ще работи всеки един орган и клетка ,но и какви чувства и какво поведение ще има човек .Програмите обуславят всъщност нашата уникалност. Няма двама души с еднакви програми в мозъка .
  Един има програма която го кара да пуши ,друг програма която обуславя нетърпимост към цигарите , трети програма която му позволява да пуши само при определени обстоятелства и т.н. НЛП- е наука която се занимава с мозъчните програми и програмирането на мозъка.
  Мисля ,че до тук нещата са ясни и всички ще ги разберат .
  Сега идва по- сложното .Трябва да отбележиш ,че за да съществува и се напише една програма е нужно да има език ,който компютъра да разчете и декодира командите написани на него.В информатиката има няколко такива езика ,може да споменеш например Бейсик, него всички го знаят.Но какъв е езика който разбира мозъка или казано по друг начин- каква е структурата на мисловният процес и посредством какви символи мислят хората.
  .Отговорът- хората мислят използвайки образи, думи и усещания , е даден в началото на шейсетте години Още от тогава се знаело че някой хора мислят предимно в образи и картини и понякога създават цели мисловни филми –можеш да отбележиш ,че това са хора които използват предимно дясната половина на своя хард .
  За други мисленето ,това са предимно думи, които те чуват в главата си произнесени от техния вътрешен глас Това са хора които често правят в главата си дълги монолози или диалози и мислят предимно с лявата част на харда си .
  Накрая ,за много хора мисленето е низ от усещания Те използват предимно моторната и сетивна част от харда си .
  Практическо приложение ,това откритие нямало до създаването на НЛП .
  Тук има едно нещо, което почти винаги поражда недоверие .
  Проблема е ,че между 30 и 40 процента от хората не могат да създават образи Когато такъв чавек затвори очите си, пред тях е тъмно и няма нищо .Как, тогава той да повярва че другите хора затваряйки очите си, а и без да го правят, рисуват ярки картини и дори цели филми, които определят техните чувства и действия .
  Обратното също е в сила Около 60 процента от хората използват в различна степен визуалната си система и мислят в образи Те пък не могат да повярват, че някой може да си спомни нещо, без то ясно да се нарисува пред очите им .Или , че може да планират дейността си без да виждат образа и пред себе си
  Ако, представянето е на живо ,можеш да им го демонстрираш като покажеш една химикалка и ги помолиш да я визуализират.След това, като зададеш въпроса ,кой си я е представил и кой не ,те сами ще се убедят ,че им говориш истината
  Това ,че хората мислят, използвайки различни символи е изключително важно ,защото този факт използва НЛП за да осъществи мозъчното програмиране .НЛПписта е софтуерен специалист, той създава и коригира мозъчните програми при здрав хард. .
  Една мозъчна програма се състои от специфична последователност на тези три символа -думи, усещания и образи
  Тук, за да те разберат е уместно да дадеш някакъв пример .
  Аз бих избрал например ,,страховата невроза ,, или както е модерно да я наричат ,,паническо разстройство,, .Бих обяснил, че човека който прави панически кризи, просто има такава програма в мозъка си и тази програма, макар да води до едно и също поведение при различните хора е написана по различен и специфичен начин.
  Нека проследим директивите или командите от които може да е изградена една такава примерна програма
  Например първата директива може да е слухова. Вътрешният глас /1диретива- слухова / сякаш му прошепва ,,Ами ако ти стане лошо какво ще правиш . След ,което човека си казва ,,няма да ми стане ,, ,,да но ако пак ти стане и се изложиш като вчера ,, И в следващият момент пред очите му изплува образа /директива номер 2 – зрителна / на това което е станало вчера ,той е на земята и около него хората се суетят . Сега започва да усеща /3 заповед-кинестетична/ стягане някъде в корема, което се издига нагоре .Гласът вече /4 та директива -отново слухова/ ечи в главата ,,Пак става ,пак става . Картината е вече ярка / 5 директива- зрителна /и наситена и героят сякаш е в нея .Задуха става неописуем и краката се подкосяват, ръцете не се подчиняват на никакви заповеди и застават като парализирани в тип ,,акушерска ръка /6 директива кинестетична /.Човекът е лежи на земята и паниката го е обхванала напълно .
  Нека разгледаме и втори случай –
  Стоейки си човека започва да долавя неясно усещане някъде в областта на гърдите си/1 ва директива – кинестетична / Казва си /2ра директива- слухова /,,Нима пак ще го получа и започва да следи усещанията си , а те стават все по силни и неприятни обхващайки вече и челюстта и лицето /3 та директива -кинестетична/ Гласът се променя става висок и писклив /4 та директива слухова / Мисленето буквално се блокира и краката изтръпват/ 5 та кинестетична директива/ се подкосяват .Човекът лежи на замята задушаващ се, уверен че ще умре .
  Ако читателите ти се вгледат внимателно, ще видят че последователността на командите ,които дават тези хора на мозъка си са доста различни
  Вторият например дори не използва образи , но резултата е еднакъв .Една хубава паническа криза е налице .
  Сега можеш да напишеш за най –голямото откритие, което стои в центъра на НЛП и го отличава от другите течения ,то е резултат на снемането на много мисловни програми на стотици хора и гласи, че за човешкото поведение и чувства не е важно смисъла на дадената директива , а нейната вътрешна структура.
  Например картината която рисуваш в съзнанието си е как припадаш .За да се приеме тя като заповед е важно цветна или черно- бяла е тя .Близо до теб ли е или в далечината ,Ясна ли е или замъглена .Та дори в ляво , дясно или в центъра е .
  Същото е и с гласовите директиви Не е все едно тих или висок е гласът с който си говориш ,бърза ли е речта или бавна и т .н. Търсенето на нюансите в усещанията разкрива тяхното значение за възприемането им като приятни или лоши ,определящи съответното поведение на човека .
  Сега можеш да се опиташ да дадеш едно определение за НЛП То би гласяло приблизително така,, НЛП е наука за структурата на човешкото мислене, която чрез специфични техники променя тази структура и предизвиква нови чувства или поведение в съответния човек или група хора ,,.
  Тук за да е по - ясно разграничението на НЛП от другите школи може би би трябвало да кажеш ,че въпросите които задава на своите клиенти един нлп -пист не са -,,Какво мислиш,, ,,Защо мислиш това ,, и каквото и да е свързано със съдържанието или произхода на оплакването или поведението .Той ще пита ,,Цветна ли е картината която рисуваш ,, ,,Висок ли е гласът който ти казва тези неща ,, и след това, карайки клиента да ги променя ще промени неговите усещания .Така ефекта настъпва почти веднага и новите чувства и поведени стават реалност още по време на сесията .НЛП-писта работи обикновено само една сесия и втора среща не е необходима .
  Това са бегло нещата които трябва да кажеш според мен .Хубаво е да споменеш и къде намира приложение НЛП , защото да кажеш навсякъде където се касае за промяна н а чувства и поведение е много общо .
  Отбележи непременно ,че то се използва в две направления, едното е за собствена промяна и усъвършенстване, а другото за програмиране на другите хора .В този смисъл отдавна са снети мисловните програми на хора, които са носители на върхови постижения в дадена област , така желаещите могат да се обучат и получат приблизително същите резултати
  Ако все пак трябва с няколко изречения да се опише приложението на НЛП , аз бих подчертал, че на първо място ,това е метод за махане и правене на чувства и поведение Хората имат много чувства и поведения от които искат да се отърват , например страхове, фобии, панически кризи ,омраза ,завист, ревност и каквито други се сетиш. Откривайки с методите на НЛП мозъчните им директиви , може само след няколко минути да ги измениш и от проблема да не остане нищо. За това, един от създателите на НЛП обича да казва,, Аз мога да излекувам една фобия за две, максимум три минути ,но не зная как да го направя по -бавно. Как да го направя по -бавно , като мозъка работи страшно бързо и се учи почти моментално ,че тя фобията да не се прави за часове ,напротив става почти за секунди, е и така се маха почти за секунди..,,
  Друго приложение е да правиш чувства и поведение . Например, някой иска да бъде смел , друг да обича хората около себе си. Спортиста иска да дава винаги върхови постижения , а не на тренировки да е добър ,а на състезанието слаб. Производителя иска купувача да харесва и купува неговата стока . Политика иска да се гласува за него а не за опонента .Във всичките тези случаи се касае за мозъчни програми и всичките тези неща се правят .Отборите ползват НЛП –писти и стават шампиони .Армията ги ползва за да не се боят нейните специални части -поради финансови причини ,само за тях и то в богатите страни . Интересно е ,че ЦРУ изказва специална благодарност на специалисти по НЛП , за това, че са спасили живота на много агенти , като са ги програмирали така ,че те с новата си самоличност да преминават всички възможни тестове и детектори на лъжата.
  В политиката и в САЩ и в Русия политиците използва нлп-писти .Най-успешното им представяне е по време на вторият тур на президентските избори в Русия .Месец преди гласуването Зюганов има 40 процента одобрение ,а Елцин 18 .Такава разлика до тогава не е преодолявана. Но дъщерята Светлана наема трима нлп-писти от САЩ и Елцин бие с 5 процента.
  Да не говорим за приложението на НЛП в рекламата , та нали чувствата продават стоката , а НЛП е точно това –метод за правене на чувства.
  За да не се уморят читателите ти може да спре до тук с уговорката че има още много , много свери на приложението му .
  П.П. Ако избереш и представиш така метода най- вероятно ще те обвинят че е много техническа и липсва психологията .
  Отговорът ти трябва да бъде че това е точно така НЛП не е психологичен метод в него не се използват термини и средства на психологията и той е по близо до компютърните професии отколкото до психологията .
  Може да обвинят НЛП че е манипулативен метод .
  Не можеш да не се съгласиш с това мнение .Но аз винаги давам примера с чука ,той е незаменим при забиването на пирони но първият убиец когото видях беше строшил главата на спящият си брат сточно с чук .Какво да правим да забраним чуковете ли .
  Може да те питат НЛП психотерапевтичен метод ли е .
  Отговора който обикновено давам на този въпрос е ,,Колкото можеш да кажеш, че танка е превозно средство, то толкова може да кажеш че НЛП е психотерапевтичен метод.,, Да с него може да се прави и психотерапия ,но това е частен случай.
  Накрая ще повторя това с което започнах –много е трудно да добият представа за НЛП без демонстрация .

  Това беще писмото.
  Мисля другата седмица да публикувам детайлна информация за трите системи в които мислят хората и това как тези знания се използват.
  Край на цитата

  Само да добавя, че идеята за сравнението на мозъка с природен компютър не ми допада. Мозъкът обработва информацията най-вече паралелно, т.е. милиарди операции се случват едновременно из целия мозък, а те от своя страна образуват нашите съзнателни и несъзнателни мисловни процеси, както и изпълняват моторните актове, регулират автономната нервна система и т.н. За разлика от компютърните програми, които обикновено изпълняват операциите една след друга т.е. серийно. Затова мозъкът на човека се води по-сложен от компютъра.

  Ако това не се отчита, в последствие може да стане объркване.

  Категория: НЛП | Добавено от: Boyanova (06.12.2009)
  Прегледи: 1081 | Tags: нлп | Рейтинг: 0.0/0
  Общо коментари: 0
  Само регистрираните потребители могат да добавят коментари.
  [ Регистрация | Вход ]
  Търсене

  Приятели на сайта
 • Официальный блог
 • Сообщество uCoz
 • FAQ по системе
 • Инструкции для uCoz

 • Списък тагове
  нлп (17)
  юнг (3)
  iq (2)
  мкб (2)

  Boyanova © 2017