Добре дошъл Гост | RSS
Неделя
23.07.2017, 10:53
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Статии Регистрация Вход
ВХОД


Сайт меню

Категории раздели
Психология на личността [16]Социална психология [7]
Семейна психология [3]Детска психология [5]
Бизнес психология [7]Хипноза, автохипноза, медитация [6]
НЛП [17]Видове терапии [4]
Психопатология [2]Справочник на заболяванията- МКБ F00-F99 [3]
Известни психолози [28]Предложение [1]

Анкета
От къде научихте за мен?
Всичко отговори: 283

Статистика

Онлайн всичко: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Новото от форума
 • проблем (3)
 • Какво да направя? (1)
 • Нуждая се от помощ (3)
 • Гадните съученици и тормоза в училище (4)
 • оф...майка ми е ужас...пълен ад... (3)
 • Обичаме се ,но секса ни куца. (4)
 • Сърце или разум? (3)
 • Тежка раздяла (5)
 • Мъжът ми няма желание за секс (2)
 • Книги на каква тематика най-много харесвате? (3)

 • Ранг на сайта
  PageRank Checking Icon

  Сподели

  Начало » Статии » Известни психолози

  Зигмунд Фройд

  Сред психолозите на 20 век, на австрийския доктор Зигмунд Фройд принадлежи особено място. Това се обяснява с факта, че неговата работа изменя облика на психологията пред ХХ столение и дава яснота по основните въпроси за устройството на вътрешния свят на личността, нейните подбуди и преживявания, конфликтите между нейните въжделения и чувството за дълг, за причините за уственото безсилие и за илюзорните представи на човека сам за себе си и за другите.

   Зигмунд Фройд  е роден на 6 май 1856г. в неголемия моравски град Фрайберг. През 1860 г. цялото му семейство се преселва във Виена, където Зигмунд завършва с отличие известната гимназия    Leopoldstädter Kommunal- Realgymnasium и влиза  във Виенския универсистет.

  Първоначално Фройд планира да учи право, но е приет в медицинския факултет и учи при дарвинисткия професор Карл Клаус.

  През 1874 г. Фройд има за супервайзер немския физиолог Ернст Брюке и попада под влияние на идеите му. Брюке е в сътрудничеството с физика Херман фон Хелмхолц, един от формулиралите Първия закон на термодинамиката (Закон за запазване на енергията). Според този Закон всички живи организми са енергийни системи. Зигмунд Фройд приема  тази нова физиология.

  Зигмунд Фройд, при завършване на своето университетско образование, не упява първоначално да продължи своя път в науката, защото никой от професорите му не заявява желание за научно ръководство. Така Фройд решава да започне частна лекарска практика и стаж в държавни болници. В частната си практика приема хора с невроза и истерия. Среща се с Бройер, който има публикация за лечение на хистерия чрез хипноза. Среща се и с Шарко, който му споделя, че голяма част от неговите пациенти разкриват проблеми със сексуалния инстинкт.

  През 1895 г. в публикуваната от Фройд статия се въвежда терминът „либидо” – активност на сексуалния инстинкт. От това става скандал, който е причина да се разделят научните пътища на Фройд и на Бройер.

  През същата 1895 г. умира бащата на Зигмунд Фройд. Това докарва З. Фройд до много тежка депресия,заради която се оттегля от обществото. Депресията си от един момент татам Фройд решава да лекува сам. В резултат през 1900г. излекуван и с изградена на база личния му опит теория за структурата на психичния свят и с книгата „Тълкуване на сънищата”, Фройд се завръща отново в научния свят.

  След Първата световна война Фройд формулира инстинкта към смъртта – танатос, като естествен за човешката природа и проявяващ се най-често във военните сблъсъци, а също и като авторазрушение, когато невротичното напрежение е високо и в желанието си да намали болезнеността човек руши сам себе си.

  В периода 1920-1921 г. Фройд публикува теорията си за id – ego – super ego. Във възгледите му съществуват верни елементи, но има и неправилна абсолютизация, защото той описва То, Аз и Свръх Аз, изследвайки нарушения на здравото състояние (абнорма).

  Фройд обявява нов терапевтичен метод, наречен от него – Метод на свободните асоциации. Допълнително изобретение към този метод е прочутата кушетка в кабинета на психолога. На нея пациентът е в полулегнало състояние и терапевтът чрез периодични въпроси поддържа пациента  в постоянен словесен поток. Пациентът не трябва да контролира какво казва, за да не изтласка символните форми, разкриващи състоянието му. Такива форми се съдържат в езиковите грешки, в повтарящите се забравяния, във фантазиите, сънищата и други. При анализа им може да се разкрие какво в несъзнателната сфера поражда вътрешното напрежение.

  През 1922 г. Фройд заболява от рак на небцето, който е много болезнен и поради това бащата на психоанализата е принуден да взема високи дози морфин.

  През 1933г., по времето на националсоциалистите в Германия, някои от творбите на Фройд са изгорени, а през 1938 г. Фройд емигрира в Лондон, след като Гестапо разпитва дъщеря му.

  В края на своя живот Фройд описва защитни механизми, чрез които личността се предпазва от възникналото напрежение или преодолява такова. Един такъв механизъм е регресията – връщане към по-елементарно поведение или оценка назад в миналото.

  През 1939 г. Фройд умира в Лондон от свръхдоза морфин, взета заради заболяването му.

  В днешно време личността на Фройд е легендарна, а неговата работа е единодушно призната за голям принос в психологията.

   

  Автор: Л. Боянова

   

  Категория: Известни психолози | Добавено от: Boyanova (26.07.2012)
  Прегледи: 1173 | Tags: Зигмунд, Тълкуване на сънищата, Танатос, психоанализа, психология, Фройд, Брюке, термодинамика, Бройер, шарко | Рейтинг: 0.0/0
  Общо коментари: 0
  Само регистрираните потребители могат да добавят коментари.
  [ Регистрация | Вход ]
  Търсене

  Приятели на сайта
 • Официальный блог
 • Сообщество uCoz
 • FAQ по системе
 • Инструкции для uCoz

 • Списък тагове
  нлп (17)
  юнг (3)
  iq (2)
  мкб (2)

  Boyanova © 2017