Добре дошъл Гост | RSS
Неделя
24.09.2017, 15:51
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Статии Регистрация Вход
ВХОД


Сайт меню

Категории раздели
Психология на личността [16]Социална психология [7]
Семейна психология [3]Детска психология [5]
Бизнес психология [7]Хипноза, автохипноза, медитация [6]
НЛП [14]Видове терапии [4]
Психопатология [2]Справочник на заболяванията- МКБ F00-F99 [3]
Известни психолози [28]Предложение [1]

Анкета
От къде научихте за мен?
Всичко отговори: 286

Статистика

Онлайн всичко: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Наскоро тук бяха:
Boyanova

Новото от форума
 • Аз съм на 16 години и съм влюбена в едно момче (1)
 • Моля ви за съвет (1)
 • Бизнес - пулс форум (0)
 • Стрес и избухливост (3)
 • Как да постъпя? (8)
 • проблем (4)
 • Какво да направя? (1)
 • Нуждая се от помощ (3)
 • Гадните съученици и тормоза в училище (4)
 • оф...майка ми е ужас...пълен ад... (3)

 • Начало » Статии » Детска психология

  Не обичам своето дете! - част 1
  „Не обичам своето дете”. Тази мисъл е абсолютно нелепа за болшинството майки, тъй като детето е най-главното в живота на всяка жена. Едновременно с това семейните психолози потвърждават, че подобна мисъл се появява поне един път в живота даже и на най-добрите майки. Друг е въпросът, че практически всяка жена незабавно се отказва от тази абсолютно противоестествена на нейните възгледи мисъл още в началото на нейното зараждане, когато та се е намирала на ниво несъзнавано. Жената може и да не успе да доведе от несъзнаваното до съзнанието си мисълта: „аз не обичам своето дете”.

  Понякога жената с ужас осъзнава, че ей така, за част от секундата и се е сторило, че не обича своето дете. Едновременно с това всяка майка стремително отхвърля това, като се самоубеждава, че тя просто обожава своето дете и прави за него всичко, което може, а даже и повече.

  И това не е удивително, тъй като в обществото битува ясно понятие за това, че майчинската любов е безусловно явление, присъстващо у всяка нормална жена и хората не могат да допуснат по никакъв начин възможността, че жената може да не обича своето дете.

  Самата жена, на която се случва да има мисълта „аз не обичам своето дете”, изпитва крайно тягостни чувства: страх, вина, объркване. Започва много силно да се себененавижда за това, че е неспособна да обича собственото си дете. Тя осъзнава, че чувствата, които изпитва към детето си са абсолютно противоестествени. 

  А дали е възможно една абсолютно нормална, адекватна майка, да не обича своето дете на практика? Както утвърждават психолозите- може. При това се случва много по-често, отколкото човек допуска. Причините за изпитването на подобна нелюбов към собственото дете могат да бъдат огромно множество. Нека да разгледаме тези от тях, които са най-често срещаните:

  Новородените деца

  Прието е да се счита, че майчинският инстинкт е безусловен и присъщ на всяка жена по подразбиране. Но всъщност въобще не е така- много жени в първите дни и даже месеци, не могат дори да погледнат своите деца. Разбира се, те много щателно крият това, не го обсъждат с роднини и с приятели. Това състояние често пъти се дължи на следродилна депресия, но жените не го осъзнават и не търсят помощ от психолог, което задълбочава проблема.

  Така че на практика майчинската любов не винаги се появява веднага. Понякога на жените е необходимо време, за да осъзнаят самия факт на своето майчинство и да приемат своето дете. Понякога за това са необходими няколко секунди, друг път- няколко дни, а за други- месеци или може въобще да не свикнат. Това обаче не е определящо дали ще бъдат добри или лоши майки.

  Останалите причини, освен следродилната депресия, поради които една жена може да не е в състояние да обича детето си, са непланирана бременност, рушаща всички планове за живот на жената (такива като учение, кариера или нещо друго), а може бременност от човек, който определя като неподходящ за семейство. 

  Също така достатъчно често жената не може да изпитва любов към детето си, ако бременността или раждането са протекли тежко. В подобни случаи жената на неосъзнато ниво счита, че детето е виновно за изтърпяните мъки, но никога тази мисъл не е допускана до пълно осъзнаване.

  Сред причините жената да не може да изпитва майчина любов е и това, че тя изпитва чувство на разочарование. Случва се, когато жената очаква, че ще роди очарователно дете, като по снимка от списание, а на практика новородените не винаги в началото на своя живот са еталон на бебешка красота. 

  Излишно палавите деца

  Понякога жената се усеща, че не обича своето излишно палаво дете. Причината се подразбира. Такова дете никога не седи на едно място, с изключение на времето, когато спи. В резултат майката няма нито секунда свободно време от постоянния контрол, който упражнява над детето си, за да не му хрумне на детето да се забърка в неприятности. А ако и жената работи, то натоварването става наистина огромно. Тя започва да избухва по отношение на целия свят, в това число и по отношение на детето си. И започва да се оказва, че не обича своето дете.

  В детето започва да я дразни абсолютно всичко- неговите постъпки, думи, жестове, даже поглед. Майката може да избухне при съвършено невинно провинение на детето си, да го навика, дори да го удари. В същото време осъзнава, че това е неправилно, а от това се раздразва още повече, стигайки накрая до идеята, че детето е виновно, че я изкарва от нейната кожа и още повече си го изкарва на детето. Така майката се озовава в затворен кръг, от който сама не е в състояние да излезе. 

  Очаквайте продължение...
  Източник: www.jlady.ru
  Превел на български език: психолог Л. Боянова

  Категория: Детска психология | Добавено от: Boyanova (28.07.2013)
  Прегледи: 522 | Tags: не обичам своето дете, деца, психолог, майка, майки, дете, новородени | Рейтинг: 2.0/1
  Общо коментари: 0
  Само регистрираните потребители могат да добавят коментари.
  [ Регистрация | Вход ]
  Търсене

  Сподели

  Списък етикети
  психолог онлайн брой семинар адлер списание Посока е - списание он лайн задачи вицове Релаксация неувереност психолози психологически тренинг iq Галтън гениалност ГЕНИй Дарвин интелигентност семейство психика поведение наркотици психология желание несъзнавано Алберт Бандура лъжат превъзходство медитация магия депресия Стрес безсъние мъдрост Любов агресия тревожност перфекционизъм характер Пол Екман терапия насилие занимавки зоотерапия обучение невроза мозък дете брак деца емоции Алберт бандура Боянова страх лъжа Експеримент манипулация хипноза Ериксон болести наука Кетъл парасимпатикова психотерапия психиатър нлп Бизнес лидер Секс мкб личност Олпорт бихевиорист Гордън Фройд Психиатрия юнг Маслоу Вундт Ебингхаус гещалт Кьолер Вертхаймер Кофка психоанализа Психоаналитик Брентано психоаналитичен конформизъм нагласа престъпници медицина когнитивно поведенческа емоционален

  Приятели на сайта
 • Официальный блог
 • Сообщество uCoz
 • FAQ по системе
 • Инструкции для uCoz

 • Boyanova © 2017