Добре дошъл Гост | RSS
Понеделник
21.08.2017, 12:20
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - ЗАПИСВАНЕ НА ПЛАТЕНА КОНСУЛТАЦИЯ » ПОЛЕЗНО » Психолог, психотерапевт, психоаналитик и психиатър (Разлики между тях)
Психолог, психотерапевт, психоаналитик и психиатър
BoyanovaДата: Петък, 01.01.2010, 18:05 | Сообщение # 1
Админ
Група: Администратор
Съобщения: 1051
Статус: Офлайн
Много хора изпитват затруднение да определят към кого да се обърнат за помощ: към психолог, психотерапевт, психоаналитик или психиатър.
Затова реших, че малко информация по въпроса кой какъв е и с какво се занимава, би била от полза.

Предупреждавам, че информацията, която предлагам по-долу, въобще не изчерпва уменията и познанията на психолозите, психотерапевтите и т.н. (няма как да обхвана във форум познания, които се добиват години наред), а дава само най-повърхностна представа, колкото за ориентация.

***

Психолог

Психологът подпомага отделната личност в процеса на самостоятелното и взаимодействие със средата в ситуации на избор и преодоляване на пречки и затруднения. Психологът работи с психически здрави хора от всички възрастови групи с различни психологически проблеми, например дистрес, неувереност в себе си, неприятни чувства и емоции, конфликтни ситуации в работата и дома, комплекси и др. Работи се с широк спектър от техники за промяна на мислите, чувства, вредни навици.

Обект на професионалната дейност на психолога е човекът, а процесът на психологическото подпомагане се осъществява поетапно, като психологът сам определя и изпълнява подходящите за всеки конкретен момент професионални дейности.

Психотерапевт

Психотерапевтът най-често е специалист с образование по психология, но може да е и психиатър.

Има всякакви видове психотерапия: индивидуална, групова, подкрепяща, психодинамична, поведенческа и още много други.

Индивидуалната психотерапия например е специално създаваща се според особеностите на всеки клиент терапия, която може да включва в себе си едно или няколко направления на психотерапията, такива като когнитивно-поведенческа терапия, работа с емоциите, създаване на личен план на живот, арт-терапия и др.

Групова психотерапия е терапия, която се провежда в групи. Груповата психотерапия може да се състои по няколко направления. В групата може да се провежда работа по телесноориентирана терапия, по работа с имиджа и социалното поведение, обсъждат се и някои лични въпроси.
Също така могат да се провеждат и групови занятия по семейна терапия.

В подкрепящата психотерапия като терапевтичен фактор важно значение има установяването и поддържането на терапевтична връзка на подкрепа, като в този случай терапевтът е на разположение на пациента в моменти на криза. Този вид терапия може да включва и интервенции за осигуряване на подкрепа от страна на обкръжението на пациента, както и подкрепа за самите близки. Прилагането на този вид терапия изисква силна връзка на доверие между терапевт и пациент.

Психодинамичната психотерапия се основава на някои схващания на Фройд за психодинамиката на депресията. Една от целите на психодинамичната психотерапия се базира на идеята, че интрапсихичните процеси, които стоят в основата на депресията са устойчиви, но могат да бъдат моделирани, ако достигнат съзнанието под контрола на Его-то.

Поведенческата терапия при пациенти с депресивно разстройство се опира на теорията на поведението и теорията за социалното заучаване. Използваните техники включват планиране на дейностите, терапия за повишаване на самоконтрола, обучение в социални умения, решаване на проблеми.

Психоаналитик

За психоаналитично обучение се признава само това от институти или асоциации, членове на Международната Психоаналитична Асоциация, създадена от Фройд. За създаване на Асоциация в една държава, трябва да има поне 20 психоаналитици. В България все още няма толкова.

Основател на психоанализата е Фройд и психоаналитиците работят с неговата теория, за която се обучават след като вече са станали психолози-магистри. Обучението им е продължително и преди да придобият право да прилагат психоанализа, те самите трябва да са минали през психоанализа и супервайзорство.

Личната психоанализа, през която преминава психоаналитикът, може да трае от 3 до 7 години.

Българите - психоаналитици са 5 общо: 1 от тях е в САЩ, 1 е в Аржентина, 1 е във Франция и 2 са в България, като единият от двамата, намиращи се в България не практикува.

В България в момента има много самозванци, които незаслужено се кичат с титлата "психоаналитик".

Психиатър

Психиатърът се занимава с най-различни проблеми на психиката, но за разлика от психологическата помощ, психиатричната намеса е наложителна, когато са налице болестни прояви и симптоми на психично заболяване.

Психиатрите се занимават с тежки диагнози като шизофрения, олигофрения и епилепсия, а също и с други психични разстройства.

За разлика от психологическата помощ, психиатричната включва и медикаментозно лечение с основните групи лекарствени препарати: невролептици, транквиланти, седативни препарати и др.

Като правило психиатрите прекарват значително по-малко време с пациентите си и главният метод на лечение е фармакотерапията.

Не е необичайно страдащите от определени психологически проблеми да ползват услугите и на психиатри, и на психолози.
 
AleksandrovaДата: Петък, 24.08.2012, 09:45 | Сообщение # 2
Група: Removed

Много полезно. :-) Наистина е така. Аз съм ходила на невролог и някои си мислят други неща.
 
SiqnaДата: Петък, 11.01.2013, 18:02 | Сообщение # 3
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 3
Статус: Офлайн
Много полезна информация smile
 
IordanovДата: Събота, 19.01.2013, 12:56 | Сообщение # 4
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 12
Статус: Офлайн
"2 са в България,като единият от двамата, намиращи се в България не практикува"  може ли имена  ?

И докторът се разболява.
 
BoyanovaДата: Неделя, 20.01.2013, 09:38 | Сообщение # 5
Админ
Група: Администратор
Съобщения: 1051
Статус: Офлайн
Темата е от 2010 г. Всъщност е по-стара, понеже преди пишех в личен форум, който вече не съществува. Тази част от информацията може да е поостаряла, а аз не съм актуализирала, тъй като съм спряла да следя такива неща. smile

Но примерно като име на практикуващ психоаналитик: Доц. Д-р Никола Атанасов. Той е минал за периода 2002 – 2008 обучение по психоанализа към Психоаналитичния институт за Източна Европа „Хан Грьон-Пракен” на Международната психоаналитична асоциация.

Обучението по психоанализа е продължително и няма как да се случи в България. Така че ако някой реши да ползва психоаналитик, то пак напомням, нека да иска документи, удостоверяващи, че е попаднал на правилния човек (понеже има много "психоаналитици", кавичките са нарочно). В България психоанализата се преподава в университетите за срок от 1-2 семестъра, но това не дава право на завършилия такова нещо да се титулува психоаналитик.
 
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - ЗАПИСВАНЕ НА ПЛАТЕНА КОНСУЛТАЦИЯ » ПОЛЕЗНО » Психолог, психотерапевт, психоаналитик и психиатър (Разлики между тях)
Page 1 of 11
Search:

Boyanova © 2017