Добре дошъл Гост | RSS
Неделя
24.09.2017, 16:06
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Бизнес психология- безплатна консултация » Търсене на постоянна и подходяща работа
Търсене на постоянна и подходяща работа
skarificДата: Сряда, 19.09.2012, 23:24 | Сообщение # 1
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 4
Статус: Офлайн
Здравейте!
Ще ми бъде трудно да обясня какъв точно е проблемът ми, защото и аз самата не знам. С няколко думи: от 10 години ми е трудно да намеря постоянна и подходяща работа. Дори когато се случи да успея, все не мога да я задържа, защото по една или друга причина- колектив, проблеми с директора и т.н. се провалям. Не чувствам, че да бъда учител- поне в съвременното училище и по начина, по който "работи" системата, е нещото, което искам да правя, а ми е трудно да определя какво точно искам да работя. Искам да успея да разбера, най-после да съм наясно със себе си и нещата да потръгнат, защото вече не съм млада, а времето тече и е нужно да разчитам само на себе си. Определям се по-скоро като интроверт и смятам, че това също е част от проблема. Ще се радвам да ми помогнете или поне да ми дадете някаква насока. Благодаря!
 
BoyanovaДата: Четвъртък, 20.09.2012, 12:09 | Сообщение # 2
Админ
Група: Администратор
Съобщения: 1053
Статус: Офлайн
Здравейте skarific,

От доста време насам пазарът на труда в България е в сериозни затруднения. Към настоящия момент по данни от cross.bg половината фирми у нас се опасяват от предстоящ фалит, а и данните от НСИ за фалитите по години са повече от тревожни.

Кризата не обхваща само частните фирми. Представете си го като навързани брънки от взаимодействия. Кризата в сферата на микроикономиката води до криза и в други сфери и засяга цялата държава и сферата на образованието включително.

За да е добре една държава, тя трябва да има действаща икономика, а у нас... Коментарът е излишен. Всички виждат положението какво е.

Ако при една благоприятна икономическа обстановка е напълно нормално и реализируемо да се намери без връзки подходяща работа, да се постигне сработване с екип, да се получава нормално възнаграждение за положения труд и никой да не се опитва да изиграе никой, то при неблагоприятна икономическа обстановка нещата не стоят така.

При икономическа конюнктура в условията на криза, хората са наплашени за препитанието си, работа търсят преобладаващо чрез връзки с познати, готови са подложат крак на колега, за да извлекат дори смешни ползи за себе си. Това е и идеалната среда, която някои недобросъвестни работодатели експлоатират, за да погазват законодателството. Работа на Инспекция по труда и на НАП е да следят изрядността, но...

Това е от една страна. А от друга страна е проблемът с необразоваността. Голяма част от работодателите в България не са с висше образование. Те нямат уменията да ръководят бизнеса си и не само кризата ги тласка към фалит, а и необразоваността им, за която мнозина от тях не си дават ясна сметка.

При такова положение текучеството е огромно. За много хора става мит това да започнат работа на едно място и да откарат на него до пенсия, доволни от работна среда и от заплащане за положения труд.

Разбира се, можете да продължите да опитвате да търсите за себе си идеалният вариант на работно място и на щастлива реализация в труда, но следва да имате предвид, че това е трудно постижимо при сегашните условия.

Психолог Л. Боянова
 
skarificДата: Неделя, 23.09.2012, 22:18 | Сообщение # 3
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 4
Статус: Офлайн
Здравейте отново!
Искате да кажете да се примиря с положението.
Може би, не се изразих правилно. По-скоро исках да попитам дали е възможно проблемът да е в мен самата и как бих могла да го преодолея? Трудно ми е да се почувствам на мястото си. Съществува ли начин- тест или вид консултация, човек да установи дали дадена работа е подходяща или не за него?
Извинявам се и благодаря предварително!
 
BoyanovaДата: Понеделник, 24.09.2012, 19:04 | Сообщение # 4
Админ
Група: Администратор
Съобщения: 1053
Статус: Офлайн
Quote (Boyanova)
следва да имате предвид, че това е трудно постижимо при сегашните условия.


Не казвам, че е необходимо да се примирявате, нали? Само, че няма да е лесно постижимо, предвид сложната икономическа конюнктура. smile А това е различно от примиряването, надявам се. smile

Интровертността не е пречка за създаване на хармонични взаимоотношения с околните. Често пъти интровертите създават по-стабилни и по-хармонични взаимоотношения от екстравертите.

Може да се предположи като налично друго. Разбира се, по форум или чрез тест това няма как с точност да се установи, но като насока Ви го пиша. Burnout. Или иначе казано, синдром на професионалното изгаряне.

Получава се по най-различни причини, но ако ще говорим за работата на учител, то там се дължи на постоянния стрес, на който е подложен учителят заради занимания с деца (подрастващите са огромна отговорност и изискват прецизен поведенчески контрол от страна на учителя), а особено, когато се работи с големи класове, необходимостта от постоянно вземане на решения за насочване на часа в правилната учебна схема, овладяване на учениците да се пази тишина и те да работят над зададеното от учителя- което е все по-трудно достижимо в условията на проблеми в сферата на семействата и от там учителя се озовава в ролята и на възпитател, която му е неприсъща и натоварва допълнително. И други такива. Това може да доведе до емоционално изгаряне, до опустошаване на психическите ресурси учителят да се почувства на мястото си и да е удовлетворен от работата си. Като последица от такъв вид професионално изгаряне може да следват и невъзможност за разбирателство с колегите и директор.

В следствие на проф. изгаряне може да се получи и объркване дали човек иска да работи дадена работа. Съответно има разработени техники за изход от създалата се ситуация.

Но, отново акцентирам, че горното го пиша само като насока. От споделеното от Вас нямам достатъчно информация, за да бъда конкретна.

Психолог Л. Боянова
 
skarificДата: Tuesday, 25.09.2012, 18:19 | Сообщение # 5
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 4
Статус: Офлайн
Струва ми се, че "диагнозата" е именно такава. Дори при положение, че не съм била постоянно и без прекъсване в сферата на образованието, този въпрос с неудовлетвореността и объркването дали съм или не съм за тази работа стои пред мен всеки път, когато получа предложение да я върша. Това е и причината да търся други варианти и да мисля за професионално преориентиране.
Що се отнася до техниките, за които говорите, мога да предположа отговора Ви, че не интернет форумът е мястото да се говори за тях.
Благодаря Ви за отделеното внимание.
 
BoyanovaДата: Сряда, 26.09.2012, 07:25 | Сообщение # 6
Админ
Група: Администратор
Съобщения: 1053
Статус: Офлайн
skarific, само на базата на достатъчно информация може да се направи заключение. А такава при нееднозначни и/или тежки случаи няма как да се насъбере в рамките на еднократка безплатна консултация във форум. Това би могло да стане за по-леки проблеми от житейско естество, при които такъв тип еднократна помощ е достатъчна.

Надявам се ме разбирате, че не е правилно да има налучкване какво е състоянието Ви. Не е правилно и на база налучкване на състояние да се заема човек с произволно подбрани техники, с каквито всъщност изобилства в интернет. Това, както се казва: "вместо да изпише вежди, може да избоде очи". Ето защо аз го избягвам и Ви давам само насоки, както сама указахте, че бихте желала. Дадох Ви примерна насока- Burnout, но може и да не е това. Може да е депресивно състояние, отново примерно.

Благодаря Ви за проявеното разбиране.
 
skarificДата: Сряда, 26.09.2012, 09:47 | Сообщение # 7
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 4
Статус: Офлайн
Депресията си е едно на ръка.
Благодаря Ви още веднъж.
 
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Бизнес психология- безплатна консултация » Търсене на постоянна и подходяща работа
Page 1 of 11
Search:

Boyanova © 2017