Добре дошъл Гост | RSS
Четвъртък
17.08.2017, 10:01
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Психология на личността- безплатна консултация » Затворена в себе си
Затворена в себе си
radinaastДата: Понеделник, 07.03.2016, 18:35 | Сообщение # 1
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 1
Статус: Офлайн
Здравейте. Момиче съм на 17 години и проблемът ми е, че съм твърде затворена в себе си. Живея при баба ми, тъй като майка ми и баща ми са разведени, и тъй като майка ме остави, а татко има проблем с алкохола се наложи да живея при баба и тя да ми стане настойник. Та от както живея при нея, станаха вече около 5 години, се чувствам много зле. Не мога да общувам с хората нормално, както преди, не знам дали защото като съм била малка са ми се подигравали, или може би защото нямам никакво самочувствие, не мога да общувам, почти винаги съм тъжна и замислена, дори не искат да разговарят с мен, защото им изглеждам скучна. Не искам да съм така, искам да разговарям нормално с тях и да не ме мислят за такава, искам да си вдигна малко самочувствието, а вместо това аз постоянно си мисля какво ли ще кажат хората за мен и как ако кажа нещо грешно всички ще ме нападнат, а аз както винаги няма да мога да се защитя. Имам чувството че съм безхарактерна, не мога да си отстоявам мнението, или да се защитавам пред някой, който ме обиди, просто мълча и продължавам.. Много ми се иска да не ме интересува какво ще кажат хората за мен, иска ми се като се погледна в огледалото да не си казвам че изглеждам ужасно. Може би заради това мое ниско самочувствие не мога да общувам нормално, или се притеснявам ужасно много или се зачервявам като домат.. Искам да разбера защо е така, каква е причината. Иска ми се да стана нормална, да се забавлявам и да имам приятели, а не само да мълча, как да не се интересувам от мнението на хората? Много бих се радвала на съвет от ваша страна, благодаря.
 
mariya_koevaДата: Tuesday, 08.03.2016, 11:09 | Сообщение # 2
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
Здравейте, radinaast!

Променете няколко аспекта от ситуацията, в която се намирате: себе си и обкръжението си. Хубаво е да започнете да спортувате, да се включите в група - курс по език, танци, музика. По този начин ще откриете приятели, с които споделяте общи интереси. Това ще Ви помогне да създадете интересни и устойчиви взаимоотношения. Включете се в доброволни акции и кампании, станете социално ангажирана, запознайте се с различни глобални проблеми, с които се опитва да се справи човечеството. Разширете кръга около себе си и не се възприемайте чрез очите на околните. Щастието не идва нито с материалните придобивки, нито с красотата на модел, а от любовта, която изпитвате, когато погледнете обичан от Вас човек и видите усмивката му. Хубаво е да имате дневник, в който да си записвате най-различни мисли, преживявания, емоции. Планирайте неща за близкото бъдеще - ще Ви даде усещане за перспектива и надежда. В личностен план е добре да развивате различни умения и компетентности, които от своя страна да развият усещане за самочувствие. Опитайте се да постигнете цели, поставени от самата Вас. Не се опитвайте да се харесате на всяка цена - ще загубите себе си.

Желая Ви успех!

Мария Коева
(психолог, помощник-консултант)


www.mariyakoeva.weebly.com
 
dxiДата: Четвъртък, 25.08.2016, 18:08 | Сообщение # 3
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 5
Статус: Офлайн
Поне не си само ти с този проблем sad
 
WhateverДата: Неделя, 16.10.2016, 21:58 | Сообщение # 4
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 6
Статус: Офлайн
Според мен причините за тази твоя затвореност могат да са много. Аз самата съм доста затворен тип. Ще ти дам няколко предположения, а ти сама може най-добре да прецениш дали някое от тях е вярно:
1) Сама казваш, че в миналото са ти се присмивали. Това най-вероятно много те е наранило. Затова сега те е страх от същото лошо отношение от страна на другите. Сама казваш, че те е страх да не кажаш нещо грешно и всички ще ме нападнат.
2) Разводът на родителите ти може също да е допринесъл за затвореността ти. Често децата на разведени родители смятат, че те също са виновни за развода, че са били повод за кавги между родителите. Ако и ти така си се чувствала възможно е да таиш вина и от там да нямаш високо самочувствие.
3) Може да се притесняваш и от това, че живееш с баба си, а това често не изглежда готино в очите на връстниците ти. Може би това те потиска и те кара да се затваряш в себе си, защото не се имаш за готина като останалите.

Бих те посъветвала да се съсредоточиш върху това не дали другите те харесват и не те нападат, а върху това дали ти ги харесваш тях. Ако фокусът ти е върху поведението на другите и съдиш техните постъпки, бързо ще разбереш, че не би искала да общуваш с хора, които са агресивни и се опитват да злепоставят другите. Тогава ще проумееш, че ти нямаш нужда от тяхното одобрение и по-лесно би преодоляла техните нападки, просто защото на теб няма да ти пука за тяхното мнение.
 
LiliДата: Tuesday, 13.12.2016, 03:23 | Сообщение # 5
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 4
Статус: Офлайн
Здравей, защо не си вземеш някоя книга за личностно развитие. Мисля, че ще успееш да преодолееш много неща и да се оттърсиш от неприятните мисли и да придобиеш увереност.
 
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Психология на личността- безплатна консултация » Затворена в себе си
Page 1 of 11
Search:

Boyanova © 2017