Добре дошъл Гост | RSS
Понеделник
21.08.2017, 12:18
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Психология на личността- безплатна консултация » Моите мании се задълбочават и превръщат живота ми в ад.
Моите мании се задълбочават и превръщат живота ми в ад.
SevastokratorДата: Петък, 20.03.2015, 21:27 | Сообщение # 1
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 3
Статус: Офлайн

      
Здравейте, аз съм на 42г.Проблемът за който искам да потърся помощ се е зародил още в юношеството ми и през изминалите години се е изразявал в различни мании, които са се променяли и трансформирали във времето и към  момента по-основните са както следва:
  
1.Всяка сутрин леглото се почиства и се оправя старателно с „чисти“ ръце като на него мога да лягам или сядам само с дрехите с които спя, но не и с други дрехи.Когато съм с дрехите с които ходя през деня, не лягам и не сядам на него, не допускам и други хора да сядат, както и да се слагат каквито и да е предмети върху него. Ако случайно завивката се допре до пода ми става гадно и старателно я почиствам многократно с мокра ръка;
   2.Миенето на съдове също ми отнема много време, защото всеки съд старателно се минава по два пъти с препарат преди да се изплакне, като всеки от двата пъти е по точно определен брои минавания с гъбата на всяка част от съда и по няколко отгоре „над определеното“ за бонус, което ми „гарантира“ че съда ще бъде добре измит;
   3.Простирането и от простирането на дрехи също е едно „приключение“ за мен, защото преди всяко простиране простора се минава с мокра ръка по няколко пъти, а периодично се измива и със сапун, след това ръцете се измиват старателно, като се оставя малка не изплакната част между измитата и немита част на ръката която гарантира „стерилност“ на измитата част и след това дрехите се вадят една по една от пералнята и се простират, като през това време не бива да се докосват никъде включително и до гумената част на люка,ако случайно се докоснат се оставят за препиране. При от простирането ръцете се„подготвят“ по същия начин, дрехите се свалят една по една от простора, всяка се тупа по определен брой пъти, след което се сгъва и без да се допира никъде се прибира в гардероба. Между впрочем ръцете се „подготвят“ по същият начин и когато трябва да се пипа и работи нещо което в моите представи е „чисто“;
   4.Вратите се отварят задължително със салфетки или мокри кърпички защото „не са чисти“, когато нещо падне на земята задължително се мие или се избърсва с мокри кърпички, а ако нямам време в момента го оставям върху салфетка или нещо друго настрани и не го ползвам докато не го „изчистя“. Ръцете се мият многократно на ден със сапун почти след всяко нещо което правя и пипам с тях или когато трябва да върша нещо в друга „зона на чистота“ от тази в която съм работил до момента, тъй като къщата е разделена на “ зони“ с различна„степен на чистота“. Основно перо в разходите ми са санитарните материали – сапун,салфетки, мокри кърпички и пр. Когато нещо от тях ми свърши или спре водата в къщи изпадам в ужас, „блокирам“ и почти спирам да правя каквото и да било,докато отново не дойде вода;
    5.Освен мании свързани с хигиената имам и такива от друг характер. Когато излизам от вкъщи дори на кафе или до магазина (а да не говорим когато ще отсъствам за повече време) многократно оглеждам по определен ред, дали съм спрял водата,дали съм изключил всички ел. уреди и лампи, дали съм затворил всички врати и прозорци и по няколко пъти проверявам входната врата на къщата, за да се уверя че съм я заключил;
    6.Преди няколко години когато работех, бях на ръководна позиция, работата ми беше много отговорна и свързана с изготвянето и подписването на множество документи, които аз старателно проверявах и то по няколко пъти като проверената част от документа я отмятах с молив, за да знам кое и по колко пъти съм проверил. Това естествено ми отнемаше много време и ме натоварваше доста, защото за да успея си носех част от документите в къщи и ги проверявах след работно време и през почивните дни, като по този начин никога нямах свободно време за себе си и за личен живот.И сега изпитвам неприятно чувство и съпротива, ако трябва  да започна работа свързана с много документи,за да не се повтори същото.
        Мога да изброявам още, но мисля че това е достатъчно, за да се разбере какъв е проблема. Дори да започна да правя нещо ново или да попадна в друга среда (извън къщи) много бързо се „организирам“  и си създавам сходни „правила“ на тези които прилагам у дома.
        През годините съм си давал сметка че това което се случва с мен не е естествено и нормално и многократно съм се опитвал да го променя, но безуспешно, защото правенето на нещата от ежедневието по този начин ми дава душевно равновесие, спокойствие и сигурност, че всичко е свършено както трябва, че всичко е чисто и съм предпазен от заболявания и заразни болести. Всеки опит да направя нещо, с което да променя създадените от мен „правила“ ме кара да изпитвам душевен дискомфорт и  да се измъчвам, че не съм направил нещата както трябва и че трябва да ги повторя отново и сякаш някаква сила извън мен не ми дава покой и ме кара  да продължавам да правя нещата по начина, по който съм ги правил до момента, за да възвърна душевното си спокойствие и равновесие, макар това да ми отнема много време, да ме натоварва и  да ми пречи да обърна внимание на наистина съществените неща за мен.
        До момента не съм търсил помощта на специалисти, защото съм успявал някак си сам да се справям и да „балансирам“ , но това което ме накара сега да се обърна към Вас за консултация е че с течение на времето проблема се задълбочава и превзема „нови територии“, пречи ми да си намеря работа (от близо 7 години съм безработен) и все повече ми пречи да извършвам  дори най-обикновените ежедневни дейности.Опасявам се че в един момент ще превърне живота ми в ад и изцяло ще  ме „блокира“.
       В заключение искам да се ориентирам и да Ви попитам: проблемът който имам дали е психологически проблем или е психично заболяване; какви евентуално биха могли да бъдат причините за неговото възникване; налага ли се  медикаментозно лечение или  проблема може да се разреши само с психотерапия, ако да каква по-точно и бих ли могъл да я проведа с Вас онлайн; с оглед дългия период от време през който съм го имал възможно ли е този проблем да бъде напълно преодолян  и да се върна към нормален начин на живот и дали това ще отнеме  много време; какво мога да направя на първо време сам, за да спра или поне да забавя неговото задълбочаване, да не превърне живота ми в още по-голям кошмар и да не ме „блокира“ напълно.
        Предварително Ви благодаря за отговорите на моите въпроси, както и за евентуални допълнителни насоки от Ваша страна,  какви стъпки да предприема за разрешаването на моя проблем, така че да изляза от тази ситуация, да си върна живота и да му се наслаждавам пълноценно!


Съобщението е редактирано от Sevastokrator - Петък, 20.03.2015, 22:22
 
mariya_koevaДата: Петък, 20.03.2015, 22:33 | Сообщение # 2
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
Здравейте, Sevastokrator!

По това, което пишете, бих могла да предположа, че имате обсесивно-компулсивно разстройство. Това е състояние, което се характеризира с непрекъснато повтарящи се натрапливи мисли и/или натрапливи действия.

Най-честите натрапливи мисли са:

• опасение от загуба на контрол и нараняване на околните или себе си;
• опасение от замърсяване или заразяване;
• натрапливи съмнения - дали са изключени електрическите уреди, дали е заключена външната врата, дали не е направено нещо неправилно, неморално
или престъпно и други;
• натрапващи се мисли и представи със сексуално или агресивно съдържание, които са в разрез с моралните ценности на индивида;
• натраплива потребност от чистота, подреденост и симетрия.

Най-честите натрапливи действия са:

• многократно миене на ръцете или къпане;
• многократно повтаряне на различни действия;
• многократни проверки;
• ритуали на броене - броене на дърветата по пътя, на стъпалата, на плочките по тротоара и пр.;
• ритуали на чистене и подреждане;
• ритуали, свързани с предпазване от евентуално нещастие или смърт.

Лечението на обсесивно-компулсивното разстройство включва медикаментозна терапия и психотерапия, които не могат да се приложат онлайн.

Може да потърсите и друго мнение от колегите във форума за психотерапия - http://sebepoznanie.com/forum/viewforum.php?f=18

Мария Коева
(психолог, помощник-консултант)


www.mariyakoeva.weebly.com
 
SevastokratorДата: Събота, 21.03.2015, 15:32 | Сообщение # 3
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 3
Статус: Офлайн
Благодаря Ви за своевременният отговор и за предоставената възможност да направя допълнителна консултация и да потърся и друго мнение от ваши колеги!
    Ако съм разбрал правилно проблема, който имам (обсесивно-компулсивно разстройство) е доста сериозен и не може да се реши само от психолог с психотерапия, а трябва да се обърна и към психиатър, за медикаментозно лечение, но до сега не съм ползвал услугите на такъв специалист и нямам представа може ли да се вземе направление от личния лекар за такъв и дали за даден район отговаря конкретен психиатър или с това направление мога сам да избера при кой да отида?А може би трябва първо да отида на консултация с психолог, който обективно да прецени каква е ситуацията и евентуално да ме насочи към психиатър?Как бихте ме посъветвали да постъпя?И освен да потърся специализирана помощ мога ли нещо сам да направя на първо време, за да забавя задълбочаването на проблема и прехвърлянето му върху мисли и действия, които все още не е "завладял"?
   Още веднъж  Ви благодаря за отговора и за дадените насоки за идентифициране на проблема и за неговото разрешаване!
 
mariya_koevaДата: Неделя, 22.03.2015, 12:05 | Сообщение # 4
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
Здравейте отново, Sevastokrator!

Съветът ми е да осъществите директен контакт с психотерапевт и оттам нататък той да Ви каже как ще процедирате. Потърсете специализирана помощ, а не си помагайте сам (каквото и да значи това), защото проблемът е сериозен и изисква адекватни мерки за разрешаването му.

Мария Коева
(психолог, помощник-консултант)


www.mariyakoeva.weebly.com
 
SevastokratorДата: Неделя, 22.03.2015, 19:24 | Сообщение # 5
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 3
Статус: Офлайн
Благодаря за Вашите отговори, които ми помогнаха да идентифицирам проблема си и за насоките и съветите, които ми дадохте за това от къде да започна с неговото разрешаване!Определено ще ми бъдат от полза!

Ще се радва, ако има хора с моя проблем да споделят своя опит и да ми дадат съвет, какво да правя, за което предварително им благодаря!


Съобщението е редактирано от Sevastokrator - Неделя, 22.03.2015, 19:25
 
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Психология на личността- безплатна консултация » Моите мании се задълбочават и превръщат живота ми в ад.
Page 1 of 11
Search:

Boyanova © 2017