Добре дошъл Гост | RSS
Петък
18.08.2017, 01:17
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 2 of 2«12
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Психология на личността- безплатна консултация » "Чужди" мисли
"Чужди" мисли
КикаІДиковаДата: Неделя, 15.02.2015, 12:18 | Сообщение # 11
Посетител
Група: Потребители
Съобщения: 30
Статус: Офлайн
Здравейте, rowguid.

Зададох Ви въпроса "Как". В отговора му се съдържа същността на убежденията Ви. Щом смятате, че има начин, то трябва да знаете и точно КАК - всяко нещо си има механизъм на реализация. Иначе е просто ирационална вярна, а не факт. Ако това, в което вярвате е факт, то някой и някъде е доказал пред научната общност, че Твърдение "А" е истина и е описал и обяснил ЗАЩО и КАК. Само трябва да преровите литературата и да го откриете. Ако няма подобно нещо, значи сме в сферата на "вярата и религията".

Смесвате вяра и наука, но по един начин, който създава хаос в представите Ви - реални факти се смесват с нереални убеждения и резултатът е налице. Това е най-срещаният метод за убеждаване на "ню ейдж" теченията, които търсят начин да си набавят последователи и повече приходи.
Не разбирате изцяло природата на собствената си вяра, но толкова стриктно и убедено се придържате към нея, дори на цената на подобни проблеми с нереални видения. А те възникват, за да Ви подскажат, че някъде бъркате и трябва да коригирате, иначе с времето всичко може много да се задълбочи, та чак до степен, в която почти не различавате реалност от илюзия. Казвам това съвсем добронамерено и без укор.

Ролята на психолога не е да спори с клиентите си, а да им помогне те да си зададат точните въпроси и да погледнат на ситуацията от различни позиции, за да разкрият същността и да разрешат САМИ собствените си проблеми.
Изборъ,т,дали да разберете повече за науката и къде точно се разминават вярата и реалностт,а е само Ваш. Дали ще вземете мерки за нещо, или не - също зависи само и единствно от Вас.
Мога само да Ви предложа да се снабдите с достатъчно литература по физика (НАУЧНА!) и до потърсите мнение и помощ от специалист в сферата на физиката. Съветвам Ви да се опрете на мнението на човек извън интернет, защото няма нищо по-добро от разговора очи в очи. Смятам, че все ще намерите физик (дори и учител), който да откликне на молбата Ви, особено ако му споделите и за проблема си.
Няма как да Ви бъда полезна. Не съм физик, но на този етап не е доказано, че роденото в мислите на някого става факт по пътя на неведомото. Много хора използват въображението си, за да създават части от реалността (нови изобретения, творби на изкуството, филми, компютърни ефекти и т.н.), но свръхспособности от типа "сега си помислям и то се реализира" - НЕ, още повече "някога, някъде, с някой друг, при някакви ситуации".. По силата на законите на вероятностите, всяко едно събитие има някаква вероятност да се случи, това обаче не означава, че Вие имате силата да бъдете причина (физична закономерност), за да се случи това.
Един пример, доколкото ми позволяват познанията - вземете за пример закона за земното притегляне. Когато и да подхвърлите камък, тухла, парче метал и т.н., той винаги ще пада надолу (изключвам газовете и телата, пълни с хелий например, птиците и т.н. пропуснати неща). Така по силата на този закон, ако хвърляте 100 пъти камък нагоре, той винаги ще пада надолу - 100 пъти ще падне. На база на това можете съвсем УБЕДЕНО да вярвата, неоспоримо и твърдо, че това е така. Ако обаче не можете да докажете по такъв неоспорим начин някаква идея, то тя не е факт, не е закономерност, тя е просто допускане, което Ви звучи разумно, това обаче не означава, че е истина... С такива допускания се процедира така, както правят учените - търсят начин да докажат или опровергаят правотата си, НО!! - обективно, т.е. не прекрояват и нагласяват нещата така, че те да звучат и изглеждат в съгласие с убежденията им!! Фактите винаги могат да бъдат доказвани и измервани. Вярата почива на недоказани твърдения, които винаги могат да се окажат обикновена заблуда.
Няма как повече от това да помогна, както казах - познанията ми по физика не са особено добри, само обща култура. Защо физика - защото тя борави със физичните закони, какъвто е този за енергията (мисълта) и материята.

Желая Ви успех.
Кика Дикова
 
mariya_koevaДата: Неделя, 15.02.2015, 16:52 | Сообщение # 12
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
Здравейте отново, rowguid!

Прочетох това, което сте написала, и нещото, което ми направи най-силно впечатление, е: "...чувствам вина, че съм си помислила подобно нещо, съответно се фиксирам върху него и страхът да не си помисля пак нещо такова естествено предизвиква нов подобен образ". Възможно е проблемът да е свързан с фиксацията. В стремежа си да НЕ си представяте отново мисъл, която не Ви харесва, и да "избягате" от нея, се завъртате наистина в омагьосан кръг и резултатът е, че съответната мисъл продължава да бъде в съзнанието Ви (в стремежа си да не я допускате повече в него). Наистина ще е по-добре да поговорите с колега психолог на четири очи. Ако желаете, мога да Ви изпратя на лично съобщение координати на моя колежка от гр. Пловдив (виждам, че сте от този град), която е психолог-консултант с дългогодишен професионален опит, и на първо време да й напишете същото, което написахте и на мен. Не е задължително да си уговорите час за консултация при нея, но може да потърсите второ мнение. След това на базата на нашия общ извод къде се корени наистина проблемът, ще получите насоки за неговото преодоляване. И, моля Ви, не се занимавайте с четене на литература по физика и търсене на учител по Физика. smile

Мария Коева
(психолог, помощник-консултант)


www.mariyakoeva.weebly.com
 
КикаІДиковаДата: Неделя, 15.02.2015, 17:18 | Сообщение # 13
Посетител
Група: Потребители
Съобщения: 30
Статус: Офлайн
smile
 
rowguidДата: Неделя, 15.02.2015, 20:38 | Сообщение # 14
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 6
Статус: Офлайн
Благодаря ви за мнението, но не смятам, че убежденията ми са пречка даденият проблем да бъде решен. 

Мария, благодаря ви за предложението. Мисля, че още е рано за такава стъпка. Писането тук ми помогна да обмисля въпроса от повече страни и се надявам да успея да се справя със собствени сили smile
 
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Психология на личността- безплатна консултация » "Чужди" мисли
Page 2 of 2«12
Search:

Boyanova © 2017