Добре дошъл Гост | RSS
Четвъртък
17.08.2017, 10:01
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Психология на личността- безплатна консултация » Преодоляване на чувство за вина (изпадане в депресия)
Преодоляване на чувство за вина
_sweet_Дата: Събота, 17.01.2015, 13:09 | Сообщение # 1
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 3
Статус: Офлайн
Здравейте.Бих искала да остана анонимна в момента.Проблемът ми се състои в следното-след проверка на работа от инспекция по труда,ми бе отправено индиректно обвинение,че сигналът е подаден от мен.Работим звено от 50 човека в едно помещение,с които 8 часа на ден се гледаме очи в очи.След нелепо спречкване на работното място на моя съпруг с охраната,бяхме устно обвинени в деянието.Вследствие на това ни е променено работното време и никой от работниците не е съгласен с това.Проблемът ми е,че не мога да се оттърва от чувство за вина,за нещо което не съм направила,но въпреки това фактите сочат мен.Никой не се интересува дали съм виновна или не,колегите го приемат просто за "истина".Как да спра да се интересувам от хорското мнение?Започвам да изпадам в депресия,не мога да обърна внимание на детето си,не мога да ям,не се интересувам рошава ли съм или сресана?Нищо не е в състояние да ме разсее.Спрях да разговарям с колеги и колежки.
 
КикаІДиковаДата: Събота, 17.01.2015, 14:13 | Сообщение # 2
Посетител
Група: Потребители
Съобщения: 30
Статус: Офлайн
Здравейте, _sweet_.
Това, което питате, е възможно, но не става за миг. Нужно е да поработите над себе си и над собствената си увереност и мироглед като цяло. Но в случая реакцията Ви е съвсем "закономерен" резултат от отношенията, в които се намирате, а именно Вие срещу Групата (колектива). Изключително трудно е да се издържи психически на груповия натиск и това е отдавна известен психологически факт.
Как виждам евентуалните възможни изходи - единият е в това да се опитате да затоплите отношенията си с колектива, но за целта Ви предлагам да се обърнете за съдействие към ръководителя си (непосредствения, който ръководи Вас и вашия екип, в който работите, не зная как е разпределена йерархията). Поговорете с него, обяснете му ситуацията. Щом не сте отговорна за нещо, не следва да понасяте "лаврите" от нечие друго поведение. Най-лесно би било, като върнат старото работно време, но е важно и какво ще Ви предложи той. Всеки ръководител си има характер, надявам се Вашият да има "благ" и сговорчив такъв и да е достатъчно загрижен за сплотеността на колектива. Това е винаги от значение, но в някои произвидства е функционално необходимо. Това за мен е най-разумното решение.
За да спре да Ви вълнува отношението (защото предполагам, че това е нещото, което повече Ви терзае, отколкото това дали някой си мисли, че сте Вие или не и въобще дали Ви поставя положителна оценка или обратното) на колегите Ви, трябва да станете равнодушен човек, повече индивидуалист, по-малко конформист. Това е малко сложно в случая, защото изисква по-дълбока личностна промяна, а и в колектива, особено ако имате достатъчно стаж, все пак се създават някакви по-близки отношения с времето, а Вие не постъпвате сега на работа, все пак има някакво фомирано мнение за Вас, което също оказва влияние.
Има и още нещо.. Обикновено във всяка една група има по един или двама души, които неформално имат влияние над останалите. Пробвайте и през тях. Какво губите, щом казвате истината??!? Но внимавайте, защото така се създават много интриги, това не е във Ваша полза.
Каквото и да решите, съветвам Ви да се придържате към открити и честни отношения, защото в противен случай съвсем ще се усложни ситуацията.
Понякога се случват такива ситуации, особено ако сте от хората, които трудно премълчават неща, с които не са съгласни. Те обикновено винаги са сред първите "заподозрени" и е нормално да е така. Не е нужно да изпадате в депресия, всичко преминава, въпрос на време е и тук да стане така. Няма нищо по-важно от Вас и семейството Ви, за да занемарявате тях и да отдавате по-голямо значение на другите. Когато пак се почувствате потисната, опитайте се да изхрърлите тези мисли от съзнанието си. В крайна сметка нали сте невинна??!? Защо сама си го причинявате. Вашата собствена съвест е винаги с Вас, не можете да избягате от нея, но можете да я преборите, отчитайки фактите обективно, а именно, това, че сте невинна и независимо от това, че ситуацията сега е такава, вие сте невинна!!! Невинна!
Освен това не е правилно да спрете да разговаряте с колегите си. Проявете повече разбиране за положението, в което сте Вие и се запитайте, ако сте на тяхно място, какво бихте си помислила в такъв момент. Настройте се на "вълна на победителя", а именно че ще възстановите предишните си отношения, а след това се заемете с това. По-лесно ще е , отколкото да им обръщате гръб. Така съвсем ще се отчуждите и всичко това ще продължи много дълго.
Още нещо да Ви кажа - бързи решения няма. Погледнете на това като на възможност да натрупате опит. И се усмихнете, в крайна сметка животът е такъв - борба между ситуации, характери и решения с техните следствия. smile Това не само звучи лесно, но то е и лесно. Имате си всичко необходимо, за да сте щастлива, проблемите ходят по хората. :)
Нямам представа за какво спречкване говорите и как то е довело до промяна на работното време, дали става дума за допълнителен труд или просто различен график, при желание от Ваша страна, разкажете повече за това. Така поне за мен не са изяснени факторите които диктуват положението сега и "опипвам на сялпо".


Съобщението е редактирано от КикаІДикова - Събота, 17.01.2015, 14:16
 
_sweet_Дата: Събота, 17.01.2015, 20:09 | Сообщение # 3
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 3
Статус: Офлайн
Благодаря ви за изчерпателният отговор,вдъхнахте ми доверие,огромно.Спречкването,за което говорех стана по повод закъсняването ни,заради което съпругът ми недоволстваше.Може би и заради това,промениха работното време на част от фирмата ни,която е доста голяма и аз имам пряка връзка само с бригадира си,но не и с работодателя си,който главно издава заповедите там.Вярно е,че в голям колектив в какъвто съм аз-50 човека(70% жени) само в едното помещение е сложна обстановката за работа предвид различните характери на всеки един.Смея да твърдя,че съм съвестен работник,спазвам всяка клауза от длъжностната си характеристика и наистина съм човек който мрази несправедливостите и трудно се сдържам да не ги изтъкна,особено когато съм засегната лично.Ситуацията дали съм виновна аз или съпругът ми може много лесно да се изясни,чрез прокуратурата,телефонни разпечатки,дори на детектор на лъжата бихме се подложили.Но всичко това ще е само за мое успокоение и да докаже чистата ми съвест.А вследствие на това бих останала без работа,а аз не искам,защото си харесвам и професията и заплащането.Аз съм щастлив човек,имам всичко за да живея нормално,но тази нелепа ситуация,която "ме прави виновна" ме обезсилява като човек,понеже хората около мен ще ме смятат за виновна,а аз няма или незнам какво да направя,за да не се депресирам заради това.Много колеги искат да напуснат в момента,недоволстват,а аз не мога да докажа  пред 40-50 човека,че не аз съм причината наистина за това-проверката на инспекцията по труда,промяна на работното време.От цяла ни фирма едно 40%  от работниците недоволстват от извънредните оставания,ако не са и повече.Но в случая излизам изкупителна жертва аз и може би и съпругът ми.Това е което ме тормози-това нелепо стечение на обстоятелства.
 
_sweet_Дата: Събота, 17.01.2015, 20:20 | Сообщение # 4
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 3
Статус: Офлайн
Бих се радвала и на мнения на обикновенни хора във форума.Мисля,че повече мнения(не само на специалист)биха ми помогнали да успея да се почувствам пълноценен човек по-лесно и по-бързо.
 
mariya_koevaДата: Събота, 17.01.2015, 21:36 | Сообщение # 5
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
Здравейте, _sweet_!

Не се самообвинявайте за тази ситуация. Такива неща се случват почти ежедневно, просто сте опарена от този горчив опит. В момента нещото, което Ви притеснява, е, че не можете да докажете невинността си. А трябва! Ако се самосъжалявате и не предприемете сериозни и адекватни мерки, с които отново да влезете "в час", ситуацията няма да се оправи. Казвате - "Ситуацията дали съм виновна аз или съпругът ми може много лесно да се изясни,чрез прокуратурата,телефонни разпечатки,дори на детектор на лъжата бихме се подложили.Но всичко това ще е само за мое успокоение и да докаже чистата ми съвест.А вследствие на това бих останала без работа,а аз не искам...". Защо бихте била останала без работа?

Моят съвет е да разговаряте с работодателя си и да му обясните каква е истината. Помолете го за съдействие, като например да поговори с колегите Ви и да им обясни, че е станала грешка, за която не сте виновна. Надявам се работодателят Ви да е учтив и свестен човек, който също да поеме отговорност за ситуацията.

През това време се занимавайте с нещата, които Ви доставят удоволствие, разхождайте се през свободното си време, грижете се за детето. Фокусирайте се върху думите, че сте щастлив човек, който има всичко необходимо (както сама казахте). Споделяйте със съпруга си. Аз, като психолог, също съм насреща, но Вие сте човекът, който е в състояние да действа.

Пишете ми отново.

Мария Коева
(психолог, помощник-консултант)


www.mariyakoeva.weebly.com
 
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Психология на личността- безплатна консултация » Преодоляване на чувство за вина (изпадане в депресия)
Page 1 of 11
Search:

Boyanova © 2017