Добре дошъл Гост | RSS
Четвъртък
24.08.2017, 01:10
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Психология на личността- безплатна консултация » Проблем с агресията (Трудно овладяване, тежък характер и агресия)
Проблем с агресията
sometimes89Дата: Петък, 13.06.2014, 00:06 | Сообщение # 1
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 1
Статус: Офлайн
Здравейте,
Имам проблем за който ми е много трудно да говоря. Не мога да кажа от къде произхожда проблема ми и до преди известно време не осъзнавах колко е сериозен може би. На 25 години съм и до сега пред никой не съм споделяла или намирала за нужно да изкаже своите емоции и мисли. Винаги съм се прикривала по един или друг начин, но може би това е маловажно в сравнение с всичко останало.

Не знам от къде да започна... По принцип с приятелите ми съм спокоен и забавен чове. Обичам да излизам и да се забавлява, но като цяло съм интровертен тип личност, но преди бях екстроверт. Предпочитам дома и спокойствието, обичам да се усамотявам и да анализирам постоянно, обичам да няма никой в личното ми пространство освен приятеля ми. Не съм пристрастена към цигари, алкохол или каквито и да е било наркотици, което би трябвало да означава, че се справям с агресията, но ето тук идва проблема.

От малко дете съм инато и съм била обгрижвана от родителите ми като единствено дете. През живота си съм срещнала много трудности, загубила съм животно (принципно това е едно животно и хората най-вероятно биха го сметнали за едно препятсвтие, но това преобърна живота ми напълно), срещала съм много предатели и съм стана ужасно непоносима. Това са причините плюс натоварения живот които ме водят тук.

Проблемите ми са:
    - Имам проблем с агресията. Гневът контролира една голяма част от живота ми и ми пречи да живея пълноценно. Както съм спокойна и уравновесена в един момент, така и ако някой ми каже нещо на въпреки, ако не се подчини на волята ми, ако сериозно е съгрешил спрямо твърдите ми принципи и какви ли не още случай аз избухвам и не мога да се овладея. Започвам да се държа непоносимо - имам остър език с който наранявам непрекъснато родителите ми, приятеля ми, познати и приятели, колеги след което се разкайвам и съжалявам, а гордостта ми не ми позволява да се извиня на време или да се овладея преди да е станало твърде късно. Ако раздразнителя ми не се оттегли се чувствам как заемам атакуваща позиция, а не мога да се прекъсна агресията в мен.

    - Трудно ми е да съжителствам с други хора.

    - Загубих всичките си познати и приятели. Трудно ми е да общувам с хората и се чувствам се като социален инвалид. Винаги има една нотка на злоба, тембъра ми е по-висок и с моя "език" губя всички. Най-лошото е, че се държа с родителите си грубо, арогантно и безкомпромисно и не се усещам ако не ми се каже в очите.

    Нуждая се от мнение, съвет или напътсване. Започнала съм да губя живота си, приятеля ми който ме обича и уважава и какво ли не още. Всичко се разпада, а не мога да го спра с тези атаки на агресия. Целая да съм смирена и разбрана, но за съжаление не мога да се овладея.
 
mariya_koevaДата: Петък, 13.06.2014, 20:42 | Сообщение # 2
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
Здравейте, sometimes89!

Бих могла да кажа, че наистина осъзнавате проблема си, но ще Ви насоча към "по-дълбоката" му същност. Какво наистина би могло да стои зад него. Сама казвате, че имате инатлив характер и ако някой не се подчини на волята Ви и не направи това, което желаете от него, избухвате и не можете да се овладеете. Какво Ви подсказва това? Бихте ли могла да определите себе си като перфекционист, който не дава право на останалите да правят грешки понякога, да "сгафят" в нещо, да действат по различен начин от този, който очаквате да действат? Хубаво е да помислите върху това, че всеки човек е индивидуален и уникален, всеки има свои собствени навици, потребности и разбирания за живота и че, за жалост или не, светът не се върти около нас (не се обиждайте). Добре е това, че се разкайвате за грубия език и отношение, но това не Ви помага, разбира се. Първата крачка, с която може да си помогнете, е да премислите още веднъж по-горното нещо и да направите усилия да бъдете по-"снизходителна" към очакванията си спрямо околните. Нищо чудно, че Ви е трудно да съжителствате с други хора. Сигурна съм, че и тогава очаквате всеки в къщата да действа по начина, по който желаете. Разбира се, една от причините е и натовареният живот, но това не бива да Ви бъде като оправдание. Всеки човек има свои проблеми и дилеми в живота си, с които се опитва да се справя.

Плюс това, което казах, ще е хубаво да спортувате, да танцувате, да се зареждате с положителни емоции чрез смях и забавни истории, да виждате малките неща в живота, които ни доставят радост. Силно се надявам, че ще помислите върху ситуацията, защото наистина е възможно да изгубите скъпи за Вас хора.

Оставам на разположение за евентуални въпроси от Ваша страна.

Мария Коева
(помощник-консултант)


www.mariyakoeva.weebly.com
 
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Психология на личността- безплатна консултация » Проблем с агресията (Трудно овладяване, тежък характер и агресия)
Page 1 of 11
Search:

Boyanova © 2017