Добре дошъл Гост | RSS
Петък
18.08.2017, 01:12
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Психология на личността- безплатна консултация » Социална фобия
Социална фобия
nero09Дата: Петък, 30.08.2013, 00:02 | Сообщение # 1
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 1
Статус: Офлайн
a

Съобщението е редактирано от nero09 - Петък, 30.08.2013, 20:07
 
mariya_koevaДата: Петък, 30.08.2013, 19:55 | Сообщение # 2
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
Здравейте, nero09,
 
избягвам да поставям етикети и/или диагнози. Съветвам Ви да не го правите също. Интернет пространството е нещо, без което не можем. Но то дава възможност за анонимност, която пък позволява да се изливат купища неверна информация. Не зная какво по-точно сте прочел за дефинирането, същността и симптоматиката на социалната фобия, но проблемът Ви е свързан с недостатъчната комуникация, върху която трябва да поработите. Достоверна информация за социалната фобия ще откриете в статията на д-р Петър Николов - www.dr-petarnikolov.org/socphobia.html.
 
Ако седите по цял ден пред компютъра, няма да си направите кой знае каква услуга. Истината е, че трябва да сте навън, сред хора, да общувате (колкото и да се притеснявате и страхувате), да развивате социалните си умения.
 
Общуването като процес винаги носи нещо хубаво, а понякога зависи и от нас самите дали ще ни поднесе нещо скучно или неприятно. Той е сложен и многопластов процес, който предполага много нива на комуникация. В днешно време се оценяват емоционалната и социалната интелигентност. Доказано е, че са ни необходими за успешната лична и професионална реализация.
 
Поздравявайте настойчиво околните. Продължавайте с обмяна на информация - без оценка и лично отношение. Говорете! Упражнявайте се да чувате гласа си! Правете това упражнение винаги, когато имате възможност. Следващата съзнателна стъпка е да слушате с разбиране. Редувайте паузите на слушане и говорене. Тренирайте задаването на въпроси. За предпочитане са "отворените" въпроси. Например - "Какво гледа вчера?", а не "Беше ли на кино?". Създавайте си атмосфера на комфорт. Не пренебрегвайте шумните (безопасни) компании и смеха. Смехът е здраве! Погледнете го от тази перспектива. Той намалява напрежението и премахва депресивните мисли. Истинският разговор се случва тогава, когато успеете свободно да изразявате своите мисли, мнения и идеи. Когато постигнете емоционално и личностно разкриване, няма да се страхувате да споделяте и своите преживявания, чувства и емоции. Поддържайте зрителния контакт, а блясъкът в очите говори достатъчно. Бъдете усмихнат и ведър, позитивно настроен към останалите.
 
В личностен план е добре да развиете умения и компетентности, които да развият усещане за позитивно самочувствие. Включете се в доброволни акции и кампании, станете социално ангажиран, запознайте се с различни глобални проблеми, с които човечеството се опитва да се справи. По този начин ще разширите кръга си от приятели! Продължавате ли да ходите на фитнес? Опитвате ли да разговаряте с останалите, да създадете устойчиви взаимоотношения с тях? Повярвайте, че когато започнете да бъдете активен в собствения си живот и спрете да се самосъжалявате, ще се почувствате по-добре!
 
Работите ли? Опитайте да си намерите работа от която хем да получавате доход, хем да бъдете финансово независим, за да придобиете самочувствие. На възраст сте, в която никой не може да Ви спре и нещата са във Вашите ръце!
 
Самосъжалението и пасивността няма да Ви помогнат.
 
С поздрав,
 
Мария Коева


www.mariyakoeva.weebly.com
 
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Психология на личността- безплатна консултация » Социална фобия
Page 1 of 11
Search:

Boyanova © 2017