Добре дошъл Гост | RSS
Петък
18.08.2017, 01:10
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 212»
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Психология на личността- безплатна консултация » Интригантство, клюки и сплетни
Интригантство, клюки и сплетни
slance20Дата: Понеделник, 02.08.2010, 20:23 | Сообщение # 1
Заслужил посетител
Група: Пълен достъп
Съобщения: 559
Статус: Офлайн
Всеки един от нас се е сблъсквал с това. Имате ли обяснение що за хора се занимват с подобен род "дейности". Аз имам усещането, че част от тях го правят от удоволствие и получават някаква душевна наслада от това?! dry Въпросът е в това, че лоши хора не се раждат, те стават такива след това...

www.slance20.ovo.bg
 
FIREДата: Tuesday, 03.08.2010, 14:16 | Сообщение # 2
Редовен посетител
Група: Потребители
Съобщения: 155
Статус: Офлайн
Нали знаеш че ако нямаше клюки и тнт, нямаше да има за какво да си говорят хората. smile Хората обичат да са на ниво, принизявайки някой. Как ще се искара някой много добродетелен, силен красив.. бла бла ако не натъпче главата на околните с глупости които с всяка следваща дума (манипулирайки съзнанието) го издигат. Силата на клюкарите е в слушателите. Няма ли слушатели те са като мишки пред лъвове и тигри. biggrin Не бива да им обръщаш внимание защото и да ги обичаш и да ги мразиш пак им обръщаш внимание, а на тях това им трябва. С мен примерно много от хората не могат да завържат продължителен разговор поради тая причина че не се занимавам с клюки cool Не са ми интересни просто. wink И, няма значение дали ще са за съседа или за някоя "звезда" или за Българския владетел през еди коя си год. пак са си клюки. Примерно четох в нета че една от причините Брус Лий да почине е че е правил мн секс, комбинирано с интензивните тренировки.
Всяко нещо което не ти помага в развитието, е клюка.
 
slance20Дата: Tuesday, 03.08.2010, 18:42 | Сообщение # 3
Заслужил посетител
Група: Пълен достъп
Съобщения: 559
Статус: Офлайн
На доста хора им помага в развитието, и то точно заради онези, за които споменаваш ти - които умират да ги слушат и да им се възхищават...

www.slance20.ovo.bg
 
FIREДата: Tuesday, 03.08.2010, 19:52 | Сообщение # 4
Редовен посетител
Група: Потребители
Съобщения: 155
Статус: Офлайн
Ми.. аз не разбирам как им помага. Сподели с мен. smile
 
slance20Дата: Tuesday, 03.08.2010, 20:32 | Сообщение # 5
Заслужил посетител
Група: Пълен достъп
Съобщения: 559
Статус: Офлайн
Издига ги в очите на тези, които ги слушат с интерес. И ако от тези същите хора зависи развитието на т.нар. клюкари, те се развиват с тяхна помощ. За развитието не спомагат самите клюки, ами това, че с тяхна помощ въпросната особа е предизвикала интерес, а понякога дори възхищение и се е издигнала в очите на когото трябва. Те са средство за развитие!
Разбра ли нещо? smile


www.slance20.ovo.bg
 
FIREДата: Tuesday, 03.08.2010, 21:31 | Сообщение # 6
Редовен посетител
Група: Потребители
Съобщения: 155
Статус: Офлайн
Незнаех че това имаше впредвид, но явно не съм се изказал напълно. Подобно развитие не е никакво развитие. Както лесно се издига човек в очите на някой така лесно може да се принизи. Това не е развитие а илюзия за "оратора" и слушателите. smile Развитие е когато преди всичко човек е в хармония със себе си. Когато е изпълнен с разбиране. Това което правят е рейтинг, те не се развиват.
Разбра ли нещо? smile
 
slance20Дата: Tuesday, 03.08.2010, 21:56 | Сообщение # 7
Заслужил посетител
Група: Пълен достъп
Съобщения: 559
Статус: Офлайн
Хахаха всичко разбрах, но не всички са на това мнение... Аз съм! smile

www.slance20.ovo.bg
 
BoyanovaДата: Сряда, 04.08.2010, 08:09 | Сообщение # 8
Админ
Група: Администратор
Съобщения: 1051
Статус: Офлайн
Quote (slance20)
Имате ли обяснение що за хора се занимват с подобен род "дейности".

Считам за вярна теорията, че социокултурните условия и отношенията "дете-майка-баща" оказват влияние върху развитието на личността. От там и уклона ми към К. Хорни по отношение на търсенето на отговор на поставения въпрос.

Що се отнася до социокултурната среда, има го този феномен да се интриганства, да се сплетничи, да се клюкари. Някои хора усвояват този модел на поведение, защото живеят в такава среда и просто не познават друг модел на поведение. Несоциализирани са- имат нарушения в общуването, изразени в чести караници с околните за всичко, но най-вече за глупости и понеже не умеят да общуват, компенсират за това по схемата: "интригантство, клюки, сплетни".

А самата социокултурна среда от този тип се формира от стилове на поведение на родители към деца, когато се фрустрира потребността на детето им от сигурност, т.е. когато родителите са имали:

- неустойчиво поведение;
- скандално поведение (за щяло и за нещяло по адрес на детето си истерясват врякайки, раздават шамари, лашкат детето си за ръката като парцал);
- постоянно иронизират детето си и го подиграват както в семейна среда, така и сред други хора;
- поставят детето си в прекалена опека;
- явно заявяват предпочитание на брат/ сестра;

Такова поведение формира у детето т.нар. от К. Хорни базисна враждебност. Тази базисна враждебност възниква по причина родителите и започва да се проявява и в отношенията на детето към другите и е предизвикана от липсата на сигурност в това как детето е възприето от другите, а после това прераства в базисна тревожност. Тази базисна тревожност води до появата на невротични потребности. Хорни описва 10 такива, като на всяка от тях съответства определена поведенческа структура на личността. Някои от невротичните потребности със съответните неправилни промени в поведението са:

1. Невротична потребност от власт. Доминиране и контрол над другите като самоцел. Презрително отношение към по-слабите.

2. Невротична потребност от манипулиране, от експлоатиране. Това се предизвиква от страх да не бъде "използван" от другите, да не изглежда "глупак" в очите на другите.

3. Невротична потребност от социално признание. То е едно едно нездраво желание на човек да бъде обект на възхищение от страна на другите, като това може да е за сметка на очернянето на другите.

Нещо такова.

 
FIREДата: Сряда, 04.08.2010, 14:10 | Сообщение # 9
Редовен посетител
Група: Потребители
Съобщения: 155
Статус: Офлайн
А другите 7 ще може ли да ги споделиш?
 
BoyanovaДата: Сряда, 04.08.2010, 15:06 | Сообщение # 10
Админ
Група: Администратор
Съобщения: 1051
Статус: Офлайн
Добре. Ето ги и останалите възможни невротични потребности по Хорни:

1. от любов и одобрение. Свързва се с повишена чувствителност към критика и с неумолим стремеж човекът на всяка цена да бъде обичан.

2. от по-силен партньор. Проявява се в поведението като изключителна зависимост от другите поради страх да получи отказ и да остане в самота.

3. от ясни и точни ограничения. То е жизнен стил, при който най-голямо значение има установения ред. Признак на невротизъм от този вид е както избягването на всичко, което не е докрай изтипосано от правила, така и прекомерната чистофайност от типа миеш си зъбите, а после миеш и банята, защото пръснала вода, докато си миеш зъбите или прекалената подреденост.

4. от самовъзхищение. Тогава има преживяване на себе си като "Идеален Аз" и съответно нужда от комплименти.

5. от честолюбие. Тук е налице силен стремеж човекът да е най-добрият, съпроводен с огромен страх от неуспех.

6. от независимост. Свързва се с избягване на отношения, които са обвързващи. Човек гледа да се дистанцира от всичко.

7. от безупречност. Човекът постоянно се стреми да е морално безпогрешен и да подържа впечатление за съвършенство и добродетелност.

Като може би е добре да се уточни какво е това невротизъм. Невротизъм- това е разстройство на личността, резултат от неуспешна реализация на жизнена стратегия.

А комплексите, по Адлер, са резултат от невъзможност на човек да се справя с обстоятелствата на живота, липса на доверие в собствените сили, наличие на съмнение във всеки. Основният източник на невротизма, пак според Адлер, е неравенството между хората и от там появата на чувството за малоценност, засягащ инстинкта за сила, което чувство, ако се стабилизира, се преръща в комплекс за малоценност- това Адлер свързва с неврозата. Този комплекс води до страдание, свръхамбиция, омраза, мъчителна потребност на човека да се себенадскочи, да командори и властва, да унижава околните му, да е прав на всякаква цена и всичко това става една нелицеприятна личностна черта, става псих. нагласа, която ръководи цялостно поведението.

 
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Психология на личността- безплатна консултация » Интригантство, клюки и сплетни
Page 1 of 212»
Search:

Boyanova © 2017