Добре дошъл Гост | RSS
Четвъртък
24.08.2017, 01:02
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Психология на личността- безплатна консултация » Потиснатост. Проблеми с общуването.
Потиснатост. Проблеми с общуването.
anonymДата: Сряда, 21.11.2012, 12:10 | Сообщение # 1
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 2
Статус: Офлайн
Здравейте. Аз съм момиче на 18г. и от известно време се чувствам доста потисната, нямам желание да общувам с хората, затворила съм се в себе си и колкото и да се опитвам да изляза от това състояние-немога. Не бих казала, че имам много приятели - малко, но добри. Въпреки това, усещам, че имам нужда от нови контакти. Винаги съм била по-затворен и стеснителен човек, но сега просто се притеснявам от общуването с нови хора и го постигам адски трудно, мисля си, че няма какво да си кажа с тях. Още повече с момчетата ми е доста по-трудно да комуникирам, досега не съм имала връзка, предполагам точно поради това, прекалено се притеснявам и не мога да покажа истинското си Аз, а и доста се вълнувам от това, какво мислят за мен. Мисля също така, че ми липсва известна доза самочувствие, а не бих казала, че изглеждам зле или че съм глупава. Много бих искала да ми дадете някои съвети относно това, как мога да преодолея притеснението си - най-вече с противоположния пол, и как бих могла да изляза от това потиснато и пасивно състояние, в което се намирам.
 
slance20Дата: Четвъртък, 22.11.2012, 19:55 | Сообщение # 2
Заслужил посетител
Група: Пълен достъп
Съобщения: 559
Статус: Офлайн
Здравей, anonym!
Сама си посочила какви са причините за това усещане на подтиснатост. Затрудненията в комуникирането често се дължат именно на нещата, които ти си посочила - притеснение, свързано с това, че не знаем за какво да си говорим с отсрещния, това, че все още нямаме достатъчно опит в интимните отношения с партньор, притеснения относно това какво ще си помислят/кажат за нас околните, недостатъчно самочувствие.
Ако имаш някаква информация за човека, с когото искаш да разговаряш, която е свързана с интересите му, месторабота, общи познати или нещо друго, започни разговор, който засяга тези теми. Ако твоите интереси съвпадат с неговите - още по-добре. Сподели това и по-лесно ще осъществите първоначалния контакт.
Ако разговаряш с човек, за когото не знаеш абсолютно нищо, можеш да потърсиш отново допирна точка между двама ви, като първоначално го наблюдаваш обаче, за да откриеш евентуално такава. Понякога е достатъчно просто да проявиш интерес към отсрещния. Повечето хора обичат да говорят за себе си. Задавай въпроси, които не са прекалено лични, а са опознавателни. Бъди внимателна обаче да не се превърне в разпит. Можеш да избегнеш това, като споделиш нещо и за себе си. Не е необходимо да "блеснеш" с нещо много впечатляващо или различно - по-важното е да споделиш нещо, което имаш предположение, че ще заинтригува точно този човек срещу теб. Трудно ми е да ти дам конкретен пример, тъй като не е добре разговорите с непознати да бъдат стандартни - хубаво е ако успееш, да усетиш човека срещу себе си, да импровизираш.
Понякога можеш да споделиш със събеседника си, че се чувстваш неудобно в момента и се колебаеш за какво ще му бъде интересно да си говорите. По всяка вероятност и в човека срещу теб съществува някакво напрежение в този момент, защото ти също си непознат човек за него. Понякога подобна искреност би могла да разтопи ледовете помежду ви много бързо. В такава ситуация има вероятност и темата за разговор да дойде от отсрещната страна.
Това, че нямаш опит в интимните отношения едва ли би могло да бъде недостатък. И ще ти кажа защо - защото правила в този тип отношения не съществуват. Т.е. правила за това как да се държиш с представител на противоположния пол, не съществуват и опит ще натрупаш само ако наблюдаваш себе си smile Най-ценното и единственото, което можеш да направиш в случая, е да бъдеш естествена и да вербализираш чувствата си (ако те са положителни, разбира се). А правила няма, защото всеки човек изпитва различни чувства, има умението и потребността да говори за тях по определен специфичен начин.
Притесненията, свързани с това - какво ще си каже/помисли човекът отсреща за мен, ги изпитва почти всеки човек. С различна сила, разбира се. Тук мога да повторя това, което написах и по-горе - приятен разговор между двама човека може да се получи дори, когато си говорите за нещо много обикновено (стига то да вълнува и двама ви!). Не е необходимо да покажеш още в първия разговор цялото си "истинско Аз". Целта на първия разговор обикновено е да предизвикаме интерес в отсрещната страна, но това може да се случи по най-различни начини и говорейки за всичко.
Въпросът със самочувствието е много важен и по-сложен - еднозначен съвет по отношение на това не може да се даде или приложи във форум. Това, което ми звучи успокоително, е че ти всъщност си наясно, че изглеждаш добре и не си глупава smile Това ме навежда на мисълта, че всъщност може би ти липсва повече увереност, а сериозен проблем със самочувствието нямаш или пък греша?
Ако имаш коментар и/или искаш да споделиш още нещо по темата, можеш да го направиш.
Желая ти успех и повече успешни нови запознанства! smile

Поздрави!
Анелиа Дудина


www.slance20.ovo.bg
 
anonymДата: Сряда, 28.11.2012, 00:31 | Сообщение # 3
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 2
Статус: Офлайн
Благодаря за отговора smile
Може би все пак сте права и ми липсва по-скоро увереност. Но как мога да я постигна?
 
slance20Дата: Сряда, 28.11.2012, 15:58 | Сообщение # 4
Заслужил посетител
Група: Пълен достъп
Съобщения: 559
Статус: Офлайн
Здравей отново!

Възможност да я постигнеш е, ако съумееш да приложиш при общуването си с непознати нещата, за които писах по-горе. Това обаче невинаги е лесно да се постигне. Можеш да опиташ и да експериментираш с някои от тях при следващо ново запознанство. Възможно е да успееш, възможно е и да не ти се получи. Ако усетиш, че въпреки усилията си, не успяваш сама, потърси помощ. Няма лошо в това, да улесним живота си, като признаем, че не можем да се справим сами с дадено нещо и потърсим съдействие от специалист. За съжаление във форум е трудно да се дават по-конкретни насоки от тези, които вече посочих.

Поздрави и успех!
Анелиа Дудина


www.slance20.ovo.bg
 
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Психология на личността- безплатна консултация » Потиснатост. Проблеми с общуването.
Page 1 of 11
Search:

Boyanova © 2017