Добре дошъл Гост | RSS
Tuesday
19.09.2017, 19:17
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » За нашите деца- безплатна консултация » Как да предпазим децата си
Как да предпазим децата си
BoyanovaДата: Четвъртък, 21.04.2011, 10:42 | Сообщение # 1
Админ
Група: Администратор
Съобщения: 1054
Статус: Офлайн
1. Помогнете на вашето дете да опознае района, в който живее и учи.

2. Възпитавайте детето да бъде смело, но предпазливо. Не насаждайте страх в детето. Страхливите деца са по-уязвими.

3. Научете детето да разпознава и се доверява на служителите на реда.

4. Опознайте приятелите на вашето дете. Спечелете тяхното доверие, за да сте добре информирани за детето си и неговите контакти.

5. Изисквайте адресите и телефоните на приятелите на вашето дете. Запознайте се с техните родители и средата, в която живеят. Бъдете особено предпазливи към новите познанства.

6. Намирайте време за разговори с вашето дете. Въоръжете се с търпение да го изслушвате. Вникнете в неговите проблеми и контакти. Отнасяйте се с уважение и доверие към детето си. Уважавайте неговите мнения и решения.

7. Ако оставяте детето само в къщи, търсете помощта на близки и познати, които да го проверяват и наглеждат.

8. Обяснете на детето, че е опасно да остава на улицата след здрачаване.

9. Бъдете бдителни, когато някои хора, дори семейни познати, проявяват особено внимание към детето ви или се усамотяват с него. Открийте мотивите на тези хора.

10. Бъдете бдителни за пари и други подаръци, които детето получава. Разберете кой и с какви подбуди ги дава на детето.

11. Когато детето ви системно и продължително се застоява в нечие жилище, проверете с кого и защо го прави.

12. Не оставяйте детето си без надзор в дните на празници. Практиката показва, че на празници опастността от отвличане и похищение на деца е особено голяма.

Гражданско движение "Съвест"

 
BoyanovaДата: Tuesday, 24.07.2012, 15:47 | Сообщение # 2
Админ
Група: Администратор
Съобщения: 1054
Статус: Офлайн
Как да постъпим, когато детето е станало жертва на насилие

1. Незабавно подложете детето на медицински преглед. Изискайте документиране на състоянието му и последиците от насилието в съдебна медицина. След това се консултирайте с психолог.

2. Незабавно уведомете полицията за случилото се. Дайте информация за лицето, което е извършило насилието или е предполагаем извършител.

3. Потърсете адвокат и преследвайте съдебно извършителя. Така със сигурност ще предпазите и други деца от насилие.

4. Бъдете внимателни и толерантни с детето. Бъдете дискретни. Споделяйте само с лекарите, адвоката , полицията и съда. От вашето поведение и грижи зависи психологическото възстановяване на детето.

5. Не изпитвайте срам от това, което детето ви е преживяло. Не му внушавайте, че и то трябва да се срамува. Отнасяйте се по същия начин и с чуждото насилено дете. Наранените деца трябва да бъдат приобщени. Не ги сочете с пръст. Те се нуждаят от внимание и обич.

Гражданско движение "Съвест"
 
BoyanovaДата: Tuesday, 24.07.2012, 15:47 | Сообщение # 3
Админ
Група: Администратор
Съобщения: 1054
Статус: Офлайн
Научете детето си на тези правила!

Мило дете, в ежедневието те съпътстват много опасности и рискове. Ето защо запомни следните златни правила:

1. С помощта на родители, учители и близки опознай добре района около жилището, училището и местата за игра. От мама и татко разбери на кои съседи можеш да разчиташ. Запомни номера на домашния си телефон и на телефоните на съседите, на класния ръководител, на роднини и на близки хора.
НАУЧИ ТЕЛЕФОНА НА ПОЛИЦИЯТА!

2. Когато се прибереш в къщи и останеш само, заключи добре входната врата и се свържи по телефона с мама и татко. Никога не отваряй вратата на непознати.

3. Когато по телефона ти се обадят непознати, не споменавай, че в къщи няма възрастни и бързо затвори телефона.

4. Ако прибирайки се в къщи намериш вратата или прозореца разбити, не влизай в жилището. Незабавно потърси помощ от съседи или близки, помоли ги да се обадят в полицията и на твоите родители.
5. За всяко излизане от дома искай разрешение от родителите си или от баба и дядо. Казвай винаги къде и с кого отиваш. Ако в къщи няма възрастен човек и излизането е наложително, обади се на други близки или съседи.

6. Не приемай лакомства, играчки или други подаръци от непознати.

7. Движи се по възможност по осветени и оживени улици. Избягвай задни дворове, неосветени входове и безлюдни места. Прибирай се у дома преди да се е стъмнило.

8. Ако забележиш, че някой те следва, веднага премини на другия тротоар. Насочи се към места, където има хора или влез в първия възможен магазин, сладкарница или обществена сграда. Потърси помощ от униформени лица – полицаи, охранители или портиери.

9. Не приемай покани да те возят в коли, на мотоциклет. Отдалечи се бързо от превозното средство и ако някой тръгне след теб, викай силно:
„ПОМОЩ! ПОМОЩ!”

10. Не приемай покани от непознати за сладкарница, кино или гости.

11. Не приемай покани от непознати на улицата или в парка да играете на криеница или да търсите с тях изчезналия им домашен любимец.

12. Не позволявай да те галят, прегръщат или целуват други, освен най-близките.

13. Когато някой се е опитвал да те гали, опипва или целува или е правил други странни неща с теб, не го пази в тайна, дори когато са те помолили за това или са те заплашвали. Сподели всичко с мама, с тати, а ако са на близо - с твоите учители или с психолога в училище, които знаят какво да правят в такъв случай.

14. Запомни, че не всички възрастни са добри. Между тях има и лоши хора. Когато някой възрастен ти се стори подозрителен, веднага избягай от него. Съобщи за това на мама и татко.

15. Когато си в беда с друго дете, веднага потърси помощ от възрастни хора. Най-добре е да се обърнете към родители, учители, училищен психолог, съседи или полицаи, ако има такива наоколо.

16. Ако някой насилва теб или друго дете, викай силно:
„ПОМОЩ! ПОМОЩ!”

17. Избягвай да играеш само навън. При игрите навън е добре да сте в група от поне три деца. Тогава опасностите са по-малко. Не играйте на усамотени места.

18. Не се хвали в училище или пред непознати, че в къщи има пари или скъпи вещи. Не разказвай колко луксозно е жилището и какво има в него.

19. Не се впечатлявай, ако някой непознат знае името ти. Това може да е случайно или непознатият да е разпитвал за теб. Не драскай името си върху дрехите или чантата си.

Гражданско движение "Съвест"
 
BoyanovaДата: Tuesday, 24.07.2012, 15:48 | Сообщение # 4
Админ
Група: Администратор
Съобщения: 1054
Статус: Офлайн
~ Ако детето ви изчезне:

1. Веднага подайте молба за издирване в полицията. Настоявайте за спешни издирвателни действия. Ако такива не последват, обърнете се към дежурния прокурор.

2. Потърсете съвет на адвокат!

3. Съгласувайте с органите по издирването контактите си с пресата и електронните медии.

4. Не се доверявайте на ясновидци и врачки – до сега няма открито от тях дете. Техните предсказания нямат доказателствена стойност.

5. Опаковайте в найлонов плик всички дрешки, чорапи, обувки и други предмети, с които детето е било в контакт през последните дни. Това ще помогне на издирването.

~ За да не е безпомощно отвлеченото зад граница дете, помогнете му от ранна възраст:

1. Да научи наизуст името на родината си и нейната столица, името на селището, в което живее, домашния адрес и телефон.

2. Да търси настоятелно помощ от униформена лица, независимо, че говорят чужд език.

3. Да знае, че в други държави има българско посолство, където може да потърси помощ и закрила.

4. Да не вярва на похитители или евентуални осиновители, че неговите родители са го изоставили, че са го продали или че вече не са живи.

5. Да знае, че където и да попадне, родителите му няма да престанат да го търсят. Че каквито и страдания да преживее, родителите му ще го разберат и приемат с радост и обич.

Гражданско движение "Съвест"
 
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » За нашите деца- безплатна консултация » Как да предпазим децата си
Page 1 of 11
Search:

Boyanova © 2017