Добре дошъл Гост | RSS
Неделя
24.09.2017, 16:00
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Семейството- безплатна консултация » семеен проблем с брат ми
семеен проблем с брат ми
edinДата: Неделя, 20.03.2016, 22:21 | Сообщение # 1
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 1
Статус: Офлайн
Здравейте, брат ми има психични проблеми от много години, няма желание да прави нищо, не иска да работи, да излиза с приятели, дори с мен.Не може да се говори с него нормално за нищо, при разговор винаги бяга от темата и почва да говори за съвсем други неща, докато не откаже събеседника си.Държи се агресивно с родителите ми, майка ми от години отрича да му има нещо и си измисля всевъзможни оправдания, че всичко е наред, понякога като се изострят нещата го плашат с полиция и психиатрия, но само докато отмине бурята, иначе ги е страх да предприемат нещо.Той категорично отказва всякаква среща с доктори, даже и за настинка не би отишъл на доктор, ходи с памук в ушите, което не му пречи да чува идеално.По цял ден мисли само за ядене, кафе и  цигари.Общо взето за нищо друго не му пука, има някои мании като например да мие теракота вкъщи всеки ден, има и някои стандартни домашни задължения които изпълнява, но ако го накараш нещо извън това става много трудно, трябва много убеждаване и повтаряне, дори и заплахи за да свърши нещо.За съжаление с времето положението става по лошо, тотално разбито семейство сме, с всекидневни караници където всеки обвинява другия за всичко и никой не иска да поеме отговорност да промени нещата и да реши проблема с брат ми.

Въпроса ми е какви действия бихме могли да предприемем, за да накараме брат ми да се лекува, той категорично никога няма да се съгласи сам да се подложи на лечение, всички вкъщи сме положени на психичн тормоз и не се търпи вече?


Съобщението е редактирано от edin - Неделя, 20.03.2016, 22:23
 
mariya_koevaДата: Понеделник, 21.03.2016, 19:17 | Сообщение # 2
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
Здравейте, edin!

Какво имате предвид под "психичен проблем"? Не бих могла да се ангажирам с оценка "ДА"/"НЕ", тъй като, за да се каже нещо подобно, е необходимо брат Ви да е преминал преглед при психиатър. А доколкото разбирам, той не е посещавал психиатър. Разбирам, че искате да му помогнете. Но за съжаление не всичко зависи от Вас. Ако брат Ви не осъзнае, че има нужда от помощ и сам не поиска да я потърси, тогава нищо не може да се направи. Невинаги можете да помогнете. А това не Ви прави лош човек. Нормално е в семейството Ви да е напрегнато. Опитайте се да направите всичко, което зависи от Вас. Брат Ви, ако е готов да поеме помощта Ви, ще се почувства по-добре, а ако не - тогава нищо не зависи от Вас. Можете ли да поговорите с някой негов близък приятел или роднина, който е авторитет за него, и да измислите вариант, в който да разговаря с брат Ви? На колко години е той? Възрастта е един от основните фактори, които се взимат под внимание, за да получите компетентна професионална помощ.

Мария Коева
(психолог, помощник-консултант)


www.mariyakoeva.weebly.com
 
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Семейството- безплатна консултация » семеен проблем с брат ми
Page 1 of 11
Search:

Boyanova © 2017