Добре дошъл Гост | RSS
Четвъртък
24.08.2017, 01:19
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Семейството- безплатна консултация » Брат ми е интроверт (бихте ли могли да ме консултирате?)
Брат ми е интроверт
alexandovaДата: Четвъртък, 11.02.2016, 23:39 | Сообщение # 1
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 1
Статус: Офлайн
Здравейте. Брат ми е на 20г. Много симпатичен. Добричък. Послушен. Истинска енигма. smile Завърши гимназия и в момента е студент. Малко трудно му върви, но така е в техническите ВУЗ-ове. Не е амбициозен - сякаш е встрани от такива неща. Като много малък е бил буен. От началното училище до сега е прекалено кротък през повечето време, притеснителен, затворен, неоправен. Няма приятели. Общуваше с малко хора от училище, но след като завърши не се чуват. Със състудентите си не говори много. Почти не споделя вкъщи. Излизали сме заедно с мои приятелки - пак същото -  не обелва и дума, ако не го подканя. Вкъщи често слуша радио или гледа клипове на телефона/ компютъра. Когато излиза да се разхожда, е сам. Всъщност миналата година общуваше със съседи и се събираше с тях и с други хора от квартала - но всички те са на възраст 40-50 год., а и повечето са безделници. След забележки от наша страна той спря да излиза с тях. На няколко пъти беше проявявал необяснима агресия към съседи (мъже) - при ръкуване ги бил стискал силно, после говореха за странното му поведение. Понякога майка ми прекалено му се кара за това му поведение. Знам, че има много хора, които са интроверти. Доста от програмистите, шахматистите и гениалните математици и физици са такива. Но той не показва интереси в тези области. Има гениално познание за датите, което дядо ми откри у него, когато беше много малък.
Притесняваме се в бъдеще как ще си намери работа? Трябва поне малко да се научи да общува с хората. Не създава проблеми, но е прекалено е мълчалив.  Как да го социализираме?
Може би има някакъв скрит интерес към нещо, но не сме го открили все още. Нашите ни водят къде ли не - в чужбина, по музеи, а той сякаш не проявява интерес. 
Какво бихте ни посъветвали?


Съобщението е редактирано от alexandova - Четвъртък, 11.02.2016, 23:44
 
mariya_koevaДата: Петък, 12.02.2016, 19:18 | Сообщение # 2
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
Здравейте, alexandova!

Може би наистина брат Ви е по-интровертен тип човек, обърнат към себе си, отделяйки повече време за размишления. По-трудно допуска хора до себе си като цяло. Хубаво е да се включи в някаква група - спорт, танци, курс по език. По този начин ще открие приятели, с които има общи интереси. Да се включи в доброволни акции и кампании, да стане социално ангажиран, да се запознае с различни глобални проблеми, с които се опитва да се справи човечеството. И ще има за какво да говори на някого, когато реши да го заговори. Да разшири кръга около себе си. Това може да стане и като го взимате със себе си, когато излизате с приятели. В личностен план е добре брат Ви да развива различни умения и компетентности, които от своя страна да развият усещане за самочувствие.

Казвате, че често стои пред компютъра. По принцип няма лошо в това, но интернет не може да даде на брат Ви реални изживявания. Той е само медиатор между действителността и виртуалния свят. Не трябва да се превръща в негов реален свят, защото тогава го очакват доста самотни и скучни моменти. В днешно време много голяма част от ежедневието ни минава в интернет, информираме се за различни събития и хора, "влизаме" в живота на останалите. Но всичко това дава една илюзия за свързаност, която се изпарява бързо, ако не е подплатена с жив контакт.

Мария Коева
(психолог, помощник-консултант)


www.mariyakoeva.weebly.com
 
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Семейството- безплатна консултация » Брат ми е интроверт (бихте ли могли да ме консултирате?)
Page 1 of 11
Search:

Boyanova © 2017