Добре дошъл Гост | RSS
Tuesday
26.09.2017, 23:58
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Семейството- безплатна консултация » Депресия - спешно (консултация относно съпруга ми)
Депресия - спешно
mimajanchevaДата: Четвъртък, 29.11.2012, 12:48 | Сообщение # 1
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 1
Статус: Офлайн
Здравейте, казвам се Мария и съм от Бургас. Става въпрос за съпруга ми, който от близо година вече е в депресия и не знам как вече да му се помогне. Изчерпани сме тотално с дъщеря ми. Тя е на 17 год.. и много иска да стане също психолог. Та за него. Казва се Петър на 46 г. Миналата година на 25,12.почина баща му и малко след това той потъна. Отначало бяха много зле нещата, но постепенно отшумяха и пак си остана така, но малко по-добре. Напълно адекватен е. Храни се но малко. Преди около двадесет дни беше живнал малко, но излезе в отпуск две седмици. Сега в понеделник 26,11 трябваше да е на работа, но категорично отказа и това беше капака на всичко.Какво ли не му говорих, как не го убеждавах, но нищо, после колеги говореха с него, пак нищо. Той е убеден, че няма да го изгонят и че ние с детето няма да го напуснем. Заел е много странна позиция. Значи, когато нещо не му харесва започва да недоволства и тн.,докато стане на неговото. По принцип като е бил малък пък и до скоро е бил пренебрегван и мачкан в семейството си и сега със смъртта на баща си, който е чувствал като опора и защита губи всичко и като вижда че е център на внимание и тн. на него му харесва. Моля Ви за помощ, защото всички Ваши колеги казват че той сам трябва да се съгласи да потърси помощ, а той като чуе за лекарства, психолог или психиатър изпада в ужас.Не желае такава среща и не можем да го убедим да го направи. Не се е къпал много време, не си е рязал ноктите ако щете и не мога да накарам да го направи. Дъщеря ми го попита защо не иска да отиде на работа, а отговора беше, че не приличал на нищо и затова или че не нае защо не иска да тръгне на работа. По природа иначе е голям добряк, честен, работлив много и изряден в работата си.Извоювал си е много добро име.И изведнъж край. Много му е говорено, бях дори го заплашила че ще се разведа, но той е сигурен че това стане и така. Помогнете ни, ако може незнаем какво да предприемем вече.Много искам да говоря, но не става. Посъветвайте ме нещо. Дали вие ми бихте препоръчали някакви хапчета, та да тръгне малко напред и после да мислим за друго.Ако трябва насила ще му ги давам. Имам колежка, която е била в такова състояние и тя е пила анафранил, за които съм чела също че са добри. Поне до някъде. Какво е Вашето мнение? Друго незнам какво да пиша всичко възможно съм опитала, и с добро и с лошо и съм го оставяла сам да се оправя и нищо.Излизах сама почти всяка вечер, за да му трепне нещо сякаш, но уви. А иначе си разсъждава, говорим си и тн. Чува какво говорим, но не желае да си помогне и сякаш прави напук на всичко. След смъртта на баща си не е стъпил на гробищата и в тях.Към майка си изпитва омраза някаква такава и като я види избухва, но само към нея. Мислите ли, че сам ще се оправи или като начало поне лекарства по малко да започне. Аз като му обясня нормално, че ще ходим на психолог той отказва категорично, сякаш се страхува че ще излезе от състояние. Незнам объркани сме много и същевременно притеснени. Като на
шега само да кажа за наш познат. Той разказа, че така е изпаднал и е бил много зле, но негов приятел отива у тях измъква го насила от къщи, отиват в парка уж на разходка и да изпият по една бира и той казва "както си говорихме и той ми удари два доста силни шамара, че чак ми отметна главата, поговорил му, на следващия ден пак така и край всичко беше дотам". Та си мисля понякога дали и това не е вариант нещо да го стресне. Знам че това не е начина, осъзнавам го но.......... се въртя в един кръг в който няма излизане. Ще спра вече и ще очаквам отговора Ви с нетърпение. Поздрави от Бургас и морето. С уважение: Мария
 
mariya_koevaДата: Четвъртък, 29.11.2012, 15:33 | Сообщение # 2
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
Здравейте!

Истина е, че ако съпругът ви сам не поиска да си помогне, друг няма кой да го направи. Както виждате, техниките тип "ще направя това насила, само за да се "осъзнае", не постигат желания резултат. Колкото и да вярвате и да имате желание да помогнете, инициаторът, който трябва да провокира промяната, е в крайна сметка съпругът ви. Разбирам, че сте изпаднали в неприятна ситуация, но може би е хубаво да смените подхода си. Попитайте го, когато е спокоен, има ли желание да работи, какви перспективи вижда за бъдещето си, има ли някакви житейски планове, защо всъщност не предприема промяна. Не се отказвайте само защото мислите, че разговорът няма да е ефективен. Дори и ако не отговори нищо, поне ще знаете, че наистина сте направили всичко, което е зависело по силите ви.

Относно варианта, който сте написали - не мисля, че е подходящ и удачен. Методът с вашия съпруг трябва да е по-различен, по-спокоен и по-разбиращ (въпреки че вече сте опитвали). Не се знае каква може да бъде ответната му реакция, ако действително решите да направите нещо такова, а и не ви насърчавам да използвате физическа сила, за каквото и да е. Не е това начинът за справяне с проблеми и кризисни ситуации.

Не експериментирайте с лекарства, защото може да имат доста странични последици, ако не са изписани от специалист. А и случаят на съпруга ви може въобще да не се нуждае от приемане на медикаменти.

Съжалявам, че не бих могла да ви бъда по-полезна, но виртуалната комуникация не може да замени директната във вашата ситуация.

Ако все пак решите да поговорите със съпруга си, чувствайте се свободни да споделите за развоя на случката.

Поздрави,
Мария Коева


www.mariyakoeva.weebly.com
 
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Семейството- безплатна консултация » Депресия - спешно (консултация относно съпруга ми)
Page 1 of 11
Search:

Boyanova © 2017