Добре дошъл Гост | RSS
Понеделник
21.08.2017, 12:14
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Любовта- безплатна консултация » Лъжа след лъжа
Лъжа след лъжа
komaritaДата: Понеделник, 11.04.2016, 16:11 | Сообщение # 1
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 4
Статус: Офлайн
Здравейте! С годеникът ми сме във връзка от 10 години и от самото начало той винаги ме е лъгал за неща за себе си, от които се срамува.
Накратко - той е с по-слаб характер, отгледан от силна, командваща баба и майка, вкопчена в малкото момченце след тежък развод. Аз съм със силен характер, но също като него емоционална и чувствителна. 
Нещата се развиваха така, че въпреки че той е по-голям от мен на възраст, трябваше аз да го науча на много неща - от елементарна етикеция на поведение до това как да се превърне от момче в мъж. Промяна определено има, но на фона на тези 10 години, прогресът при годеника ми се случва бавно и с много малки крачки.

Още в самото начало започнах да разкривам, че ме лъже и тръпката ми към него увяхваше всеки път. Лъжите са били предимно за незначителни неща - започна се със завишаване на броя на партньорите, мина се през това, че е спрял цигарите (не знам дали някой е лъгал толкова много пъти, че не пуши, колкото той), че е извел кучето за по-дълго, до това, че не гледа порно. Тук държа да отбележа, че никога не съм била човек, който държи сметка на партньора си за подобни неща. Никога не съм била крайно мнителна (като всеки разумен човек винаги съм имала едно на ум, но никога не съм прекрачвала границата), никога не съм имала желание да навлизам в личното пространство на партньора си. 
Но когато лъжите започнаха една след друга, с времето ставах все по-наблюдателна и по-наблюдателна.

Лъжите преминаха през мимолетни отношения с жена още в началото, когато той твърдеше, че е лудо влюбен в мен, в периода в който сексът беше супер. И така моята битка да му помогна да бъде по-открит за това, което чувства и което му пречи в отношенията ни и в мен започна. Това естествено ме изтощи, до такава степен, че за известен период спрях да вярвам във връзката ни. Не сме се разделяли никога, но аз се чувствах толкова зле от безсилието си, че изсипвах срещу годеника ми много негативизъм. В следствие на това (действието се развива за няколко години) той попи негативизма ми, но вместо да застане до мен и да започне да търси начин да ми помогне да изляза от дупката, в която се намирах, той завърза отношения с друга жена. И после с друга. Това вероятно ви дава представа за какъв слаб характер става дума - до такава степен, че последната жена, която застана между нас, месеци наред го разиграваше, правейки се на страдаща, която има нужда от помощ. Няма да крия, че загубила вяра бъдещето ни, си фантазирах за други мъже, но отношенията ми с тях никога не са прераствали във физически. 
След като бях успяла сам сама да се изправя и отново да започна да вярвам в отношенията ни, можете да си представите как рухнах, когато съмненията ми за това, което става зад гърба ми и които не са ме напускали, преди две години се потвърдиха. Да не мислите, че той ми е признал? Нищо подобно. Дедективът, в който се превърнах, е причината да разбирам за всяка негова лъжа.

Най-общо казано съм добре, държа се, но стресът, който преживях за всичкото това време, преди две години си каза думата върху организма ми и той започна да работи зле. Това е и причината да потърся съвет от професионалист, защото виждам, че сама вече не се справям. А искам да запазя тази връзка, искам да изкарам от годеника ми онзи човек, когото той е забутал някъде навътре в себе си.

Годеникът ми е добър и внимателен човек, който би скочил в огъня, ако го поискам от него, но е страхотен егоист, когато става дума за комфорта му, липсва му наблюдателност, липсва му постоянство. Към момента не живеем заедно и честно казано се плаша как той ще задоволява потребността си да ме лъже, когато няма своята си бърлога на разположение. Жилището му от години е тотален коптор, хигиената му отдавна е много, много ниска. Рядко има мотивация да почисти вкъщи, което за мен говори, че той самият се чувства зле. Не мога да ви опиша колко пъти сме водили разговори, в които аз му показвам своето разочарование от действията му, той го осъзнава и казва, че ще се промени. И промяна няма. Неговата вечна битка с промяната трае няколко дни, след това той забравя какво сме говорили. Буквално няма спомен. И старата песен започва на нов глас.
Лъже ме, за да не ме разочарова и по негови думи - не се замисля за последствията. Във всяко едно от предателствата си, той се отдава изцяло на моментното удоволствие, без изобщо да се замисли за последствията или просто си казва "майната му". 
Вчера разбрах за поредната лъжа, свързана с цигарите. Знаете ли преди колко време беше последния път, когато разбрах, че ме лъже за това? Преди месец и половина. Като трябва да се има предвид, че битката да ги спре е негова, не моя. Аз съм човекът, който стои отстрани, за да му помогне да се пребори със зависимостта му.

Накратко това е нашата история. И двамата искаме да бъдем заедно, и двамата виждаме смисъл в това, но и двамата изпитваме много напрежение в отношенията ни, заради натрупаните негативни емоции. В последната година (в която доскоро смятах, че е спрял да пуши завинаги) годеникът ми е изключително нервен, никога не е бил такъв преди. Лесно се дразни и на работа, и с мен, а понякога даже стига до нетипични за него грубости към мен. От своя страна аз вече съм притръпнала. Боли ме от лъжите му, но ги преживявам бързо. Но въпреки това вътре в мен остава една постоянна горчивина. Доскоро приемах двама ни като едно цяло, сега вече чувствам, че сме различни хора и че почти не познавам човека до себе си. Чувствам го чужд. Излишно е да казвам, че макар още да има привличане между нас, доста сме се отчуждили в интимно отношение.
Виждам, че годеникът ми се бори с някакви неща, но виждам малка част от тях. Знам, че ако той е в кондиция, аз ще съм спокойна и ще мога също да се взема в ръца. Не съм спряла да бъда негова опора при никое негово предателство и искам да му помогна.
Но вече не знам как. Опитах всичко.
И искам да запазя себе си.

Можете ли да ми помогнете?
 
mariya_koevaДата: Tuesday, 12.04.2016, 19:28 | Сообщение # 2
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
Здравейте, komarita!

Човек не може да се промени, ако самият той не желае тази промяна - дали ще е промяна в поведението, начин на живот, взаимоотношения с околните и т.н. Ключовото във Вашата ситуация е лъжата. Определено Ви боли от тези, макар и на пръв поглед малки, лъжи от страна на годеника Ви. Нормално е. Но се запитайте дали му имате още доверие? Прощавате, прощавате, с идеята той най-накрая да се осъзнае и да му помогнете, но какво сте готова да простите в името на това? Още няколко изневери например? Не забравяйте, че имате достойнство, което трябва да пазите. От друга страна - доколкото разбирам, досега не сте живеели заедно, което може да се окаже огромен проблем, когато сключите брак и се преместите под един покрив. Едно е да излизате с някого за няколко часа, да си ходите на гости и после да се приберете, а съвсем друго е да съжителствате с човек, с когото ще се наложи да се съобразявате много повече от обикновеното, да "оцелявате" сред битовизмите, да мислите и върху финансовата част. Плюс това Вие искате да помогнете на годеника си да спре да Ви лъже, но отново повтарям - Вие не сте в състояние да го промените, ако той не желае. Мога само да гадая какви са причините той да лъже толкова много. Но се замислете и върху това - дали един брак би оцелял, ако между двама души няма доверие? И честност? Според мен малко избързвате с нещата. Забавете малко крачка, погледнете в перспектива дали този човек е за Вас, щастлива ли сте наистина с него, той ли е Вашата половинка. И ако желаете, отново пишете.

Мария Коева
(психолог, помощник-консултант)


www.mariyakoeva.weebly.com
 
komaritaДата: Tuesday, 12.04.2016, 22:16 | Сообщение # 3
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 4
Статус: Офлайн
Благодаря Ви за отделеното време, г-жо Коева. 
Мога да Ви уверя, че решението да сключим брак не е дошло с цел да спасим положението като си поставим по-големи отговорности. То е на дневен ред много отдавна и за мен този човек, въпреки всичко, е човекът с когото се чувствам най-добре, когато всичко между нас е добре.
Извинявам се, моя е грешката, че не съм пояснила - имаме няколко години съвместно съжителство, но неочаквани обстоятелства в семействата ни доведоха до това и двамата да се върнем при родителите си (той на отделен етаж). За щастие живеем в един квартал и разликата не е много голяма, във всяка свободна минута сме заедно. Живеехме заедно в най-щастливите моменти от нашите отношения, но сега просто не си представям подобно съжителство.
Трябва да Ви споделя, че преди да пиша тук бях свидетел на поредната лъжа, поредното "Аз ще се променя, опитвам се, но в конкретния моментне се замислям.". Това е нещото, което ме обезвери толкова този път. 
Живея с човек, който няма проблем да измисля лъжа след лъжа, и дори когато е хванат в крачка, е способен да отрича. Когато нещата опрат до кокал, той се намразва и се мотивира за промяна. Мотивацията му трае известно време, след това изчезва и лъжите идват на дневен ред. 
Напълно права сте, че бракът ни не би оцелял без доверие, но за жалост вече не знам как да го възвърна. А искам.
Опитах всякакви подходи, но нищо не направи трайна промяна. 

Винаги досега съм вярвала на разкаянието му. 
Сега се съмнявам и в това.
 
mariya_koevaДата: Сряда, 13.04.2016, 09:59 | Сообщение # 4
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
Здравейте отново, komarita!

Вашата грешка е, че сте прощавала прекалено много пъти и то за неща, които не са били маловажни - като взаимоотношенията с другите жени. Разбирам, че сте прощавала, за да може годеникът Ви най-накрая да осъзнае, че с лъжи нищо не се постига, но повтарям за пореден път - ако на него му харесва да живее по този начин (като си измисля за различни неща), Вие не сте в състояние да го промените. Може би е време, в което да поговорите директно и сериозно с него и да му заявите най-отговорно и категорично, че досега сте му давала прекалено много шансове той да се промени и че при последваща лъжа от негова страна ще бъдете принудена да си тръгнете. Кажете му, че нямате намерение да влизате в ролята на детектив. И ако желае да запази връзката си с Вас, ще трябва да предприеме промяна. Попитайте го каква е причината за тези лъжи, защо го прави. По принцип няма да е зле той да се консултира с психолог, който да открие действителната причина за неговото поведение.

Мария Коева
(психолог, помощник-консултант)


www.mariyakoeva.weebly.com
 
komaritaДата: Сряда, 13.04.2016, 19:46 | Сообщение # 5
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 4
Статус: Офлайн
И аз се замислям сериозно, че той има нужда от психолог, г-жо Коева.
Говорила съм сериозно много пъти, всеки път обяснявам как ме кара да се чувствам това, обяснявам, че не е постъпка на зрял човек и давам варианти как да се справи с проблема. Говоря като приятел, доколкото е възможно, когато човек е предаден за пореден път. Той прави опити да се промени и накрая свършваме до същия проблем. Причината да ме лъже, по негови думи, е че не иска да пада повече в очите ми. Когато го попитам дали не се замисля, че в крайна сметка всяка лъжа излиза наяве, той казва, че не се замисля. Понякога отговорът е, че не си е казал "майната му". А понякога е просто "не знам".
Странно ми е как умен човек, който има добра позиция на добра работа, който е лидер на работното си място, общителен е, а в отношенията си с мен е абсолютно дете, на което мога да разчитам само, ако му дам точни наставления как искам да ми помогне.

Със сигурност аз самата също имам нужда от съвет за това как да се държа, защото когато човек е разстроен и преминава през един и същи проблем за пореден път, няма как да е спокоен, мил и добър. А напрегнатото държание от моя страна със сигурност не кара годеника ми да се отпусне пред мен. Но Бога ми, не зная как да бъда спокойна в такава ситуация. Опитах се да не показвам, че ме боли и съм обидена, но как да постъпя, когато не ми идва отвътре да го целувам? Опитах и да бъда обидена, да показвам колко много ме боли - трайна промяна нямаше.

Знаете ли какво се случи, когато разбрах, че е излизал вечерта от дома си, за да отиде да види последната жена, с която имаше взаимоотношения? Той замина при роднини и аз отказах да се чувам с него. Прибра се съсипан. Какво се случи две седмици по-късно? Признал на жената, че я харесва, а по-късно опрял и до интимности с нея.
Очаква ли се от мен да вярвам на това, че той е съсипан? Очаква ли се да вярвам, че ме обича в такъв момент? Всеки би се осъмнил. И сега, малко по-късно, дребните лъжи продължават. За да ме предпази? Възможно ли е да е истина това?


Съобщението е редактирано от komarita - Сряда, 13.04.2016, 19:56
 
mariya_koevaДата: Четвъртък, 14.04.2016, 08:10 | Сообщение # 6
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
komarita, недейте да търсите оправдание за неговите лъжи. Какво значи "за да ме предпази"? Опитайте да мислите критично върху ситуацията и върху поведението на годеника Ви. Съветът ми е този, който Ви написах - време е, в което да поговорите директно и сериозно с него и да му заявите най-отговорно и категорично, че досега сте му давала прекалено много шансове той да се промени и че при последваща лъжа от негова страна ще бъдете принудена да си тръгнете. И пазете достойнството си. 

Успех!

Мария Коева
(психолог, помощник-консултант)


www.mariyakoeva.weebly.com
 
komaritaДата: Четвъртък, 14.04.2016, 22:54 | Сообщение # 7
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 4
Статус: Офлайн
Права сте! Благодаря Ви безкрайно! 
Вие сте прекрасен човек! Благодаря за помоща!
 
danchoДата: Събота, 10.12.2016, 15:36 | Сообщение # 8
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 5
Статус: Офлайн
Много е тежко с тези лъжи..
 
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Любовта- безплатна консултация » Лъжа след лъжа
Page 1 of 11
Search:

Boyanova © 2017