Добре дошъл Гост | RSS
Неделя
24.09.2017, 15:46
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Любовта- безплатна консултация » Проблем със сексуалното общуване
Проблем със сексуалното общуване
petya001Дата: Събота, 20.04.2013, 17:53 | Сообщение # 1
Група: Removed

Здравейте!
Аз съм момиче на 21 години и имам сериозен проблем със сексуалното общуване. Изпитвам страх от мисълта да бъда с мъж, в същото време искам да го направя. Винаги, когато започна да излизам с някое момче, си намирам причина да го отблъсна само, след няколко срещи. Освен това никога до сега не съм се влюбвала, изобщо не знам какво е чувството. Иначе нямам проблеми в общуването с противоположния пол, но винаги се отдръпвам, когато някой погледне на мен по друг начин. До някъде го отдавам на травма от детството. По-големият ми братовчед ме принуждаваше да правм секс, когато бях едва на 6 години. От тогава не съм била интимна с мъж, а чувствам че ми е време. Моля Ви, дайте ми някакъв съвет как да се справя със страха си!
 
mariya_koevaДата: Събота, 20.04.2013, 19:38 | Сообщение # 2
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
Здравейте, petya001!

 

По принцип човек започва да води полов живот тогава, когато се почувства готов. Няма определена възраст за неговото начало. Първият сексуален контакт е хубаво да бъде с човек, с когото сте близки, познавате се, харесвате се, имате си доверие и искате да останете заедно, да градите връзка. Едно момиче не е единствено "тяло", което е обект на сексуални действия от страна на мъжкия пол. Момичето (а и всеки друг) е съвкупност от спомени, емоции, мисли, страхове и надежди.

 

От друга страна, колкото по-осведомен за секса е един човек, толкова по-осъзнат избор може да направи. Затова е хубаво да сте запозната с рисковите поведения, ситуации и последствия като сексуално преносими болести и нежелана бременност. Това, че сте на 21 години и все още не сте имала интимен контакт, не Ви прави по-различна от когото и да било. За всичко си има време. Важно е обаче това време да бъде правилното. С правилния човек. Тогава ще усетите истинската наслада от сексуалните отношения, защото когато сексът се прави с любов и от двете страни, той е и по-хубав.

 

Разбирам, че се притеснявате. Разбирам и неприятната случка с по-големия Ви братовчед, когато сте била по-малка, но мисля, че не в това се основава страхът Ви. Смятам, че дълбоко в себе си се притеснявате дали ще Ви хареса сексът и дали ще можете да допуснете мъж до себе си в интимен аспект. От психологична гледна точка е важно всеки един от нас да намери своята сродна душа, защото по този начин се развиваме с другия човек, учим се взаимно и откриваме своите качества в характера.

 

Когато се запознаете с мъж и усетите, че се харесвате, бъдете положително настроена и дори си говорете наум, че всичко ще е ОК и че няма да останете разочарована. След това, когато осъзнаете, че страхът Ви действително е бил неоснователен, ще се престрашите да направите и следващата стъпка, когато се почувствате спокойна и сигурна в добрите му намерения. Страхът не е емоция, която трябва да ръководи взимането на решение за започване на полов живот. Ако го направите само за да се почувствате по-добре или за да удовлетворите нечии чужди потребности и желания, ще сгрешите. По-голяма е вероятността да не Ви хареса и тази неприятност да остави емоционални белези в бъдеще.

 

Най-важното е с мъжа, с когото се харесвате, да се съсредоточите върху разговорите и изграждането на връзка. След това съвсем естествено ще дойде и следващата стъпка - сексът. Всичко с времето си.


www.mariyakoeva.weebly.com
 
petya001Дата: Събота, 20.04.2013, 21:09 | Сообщение # 3
Група: Removed

Много Ви благодаря за отговора. Надявам се скоро да срещна подходящия за мен човек smile
 
mariya_koevaДата: Събота, 20.04.2013, 21:43 | Сообщение # 4
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
Разбира се! smile

Лека вечер,
Мария


www.mariyakoeva.weebly.com
 
veselaДата: Петък, 28.06.2013, 11:18 | Сообщение # 5
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 1
Статус: Офлайн
Здравейте smile

Виждам, че темата е отпреди два месеца (скорошна) и тъй като моите въпроси са сходни, се надявам да не е проблем, че избирам да ги задам тук.

Няма да разказвам за своя проблем, защото аз не съм опитала нищо все още, за да го разреша, но ще ми бъде полезно да знам със сигурност (от гледна точка на психологията като наука) някои неща.  Въпросите ми са два:
1) Има ли някаква критична възраст, след която сексът със сигурност би бил проблемен, ако въобще е възможн? и 2) Липсата на секс при хората, които започват да водят полов живот много късно, отразява ли се на тяхното емоционално здраве/функциониране в сравнение с тези, които започват да правят секс в приемлив срок?
Предполагам, че за да може да се отговори на втория въпрос, трябва най-напред да се изясни първият.

Предварително благодаря на отговор,
vesela.

П.С. Сайтът и форума ми харесват заради това, че в тях съществува информация по същество с възможно най-малко клишета и спам (поради благословено умерения трафик, предполагам) Успех!


Съобщението е редактирано от vesela - Петък, 28.06.2013, 11:28
 
mariya_koevaДата: Събота, 29.06.2013, 23:50 | Сообщение # 6
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
Здравейте, vesela!

 

Аз и колежката, психолог Людмила Боянова, Ви благодарим за хубавите думи относно сайта!

 

По Вашата тема - не бих могла да кажа, че има "критична" възраст след която сексът се "влошава", в случай, че човек е започнал да води полов живот по-късно. Един мъж или жена започва да има сексуални контакти тогава, когато се почувства истински готов за това, а не защото "остарява", става "демоде" като човек или се страхува, че ако не даде това, което някой друг пожелае от него, ще го изоставят. Важно е да се намери стойностен и верен партньор, за да може сексът да има успешно начало, защото една от основните причини, поради които хората се притесняват да започнат да правят секс, е неизвестността от него. И това е напълно нормално! И точно защото сексът е все още неизвестен като преживяване и емоции, той трябва да бъде споделен с партньор, който няма да изостави другия на следващия ден, а ще го прегърне след секса, ще го попита как се чувства и ще се радва, че е споделил този съкровен момент с него. Житейските уроци показват, че колкото повече един човек е осведомен за сексуалните контакти, толкова по-осъзнат избор може да направи. А той е естествена мярка за превенция срещу рискови поведения, ситуации и последствия като сексуално преносими болести, нежелана болест, инфекции.

 

Не, липсата на секс при някой, който все още не се чувства готов да загуби девствеността си, не му се отразява емоционално или физически, но може да има проблеми със самочувствието си, защото когато се вглежда в такива незначителни неща, той ощетява себе си.

 

Ще припомня нещо важно не само на Вас, но и на всички останали, които са попаднали на този отговор - по принцип сексът се случва, когато двама души станат близки, познават се, харесват се, имат си доверие и искат да останат заедно, да градят връзка. Ако обаче единият от тях (или пък и двамата) не се чувства готов за тази крачка и го направи поради най-различни причини, неминуемо идва усещането за вина, свързано с това, че е направил нещо против собствените си потребности, емоции и желания.

 

Преди началото на първите сексуални контакти, е важно партньорите да се съсредоточат върху разговорите и изграждането на връзка, която се базира на доверие, търпение и време.

 

С уважение,

Мария Коеваwww.mariyakoeva.weebly.com
 
KOKOLINOДата: Четвъртък, 18.07.2013, 13:17 | Сообщение # 7
Новорегистриран
Група: Потребители
Съобщения: 6
Статус: Офлайн
Здравейте!
На 23 години съм имам приятел от 3 години и живеем от 2 години заедно.Причтелчт ми гледа порно филми докато спа и когато засегна тема казва 4е това което съм му давала е било достатъчно и ми оредлага да гледа филм порно да съм научила нещо. Немога да го откайа от това да не гледа порно.
Незнам какво да правя ?
 
mariya_koevaДата: Четвъртък, 18.07.2013, 17:59 | Сообщение # 8
Заслужил посетител
Група: е-списание Посока
Съобщения: 500
Статус: Офлайн
Здравейте,
 
отговорът на Вашия въпрос може да намерите тук - http://psychology-bg.ucoz.com/forum/50-649-1#2858


www.mariyakoeva.weebly.com
 
Психология форум » ПСИХОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ - БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ » Любовта- безплатна консултация » Проблем със сексуалното общуване
Page 1 of 11
Search:

Boyanova © 2017