Добре дошъл Гост | RSS
Tuesday
19.09.2017, 19:19
Онлайн консултации
за решаване на личностни проблеми
Начало Психология форум Регистрация Вход
[ Ново от форума · Потребители · Правила · Търсене · RSS ]
Page 1 of 11
Психология форум » Общо » Анкети, занимавки, хумор » Знаете ли, че...
Знаете ли, че...
BoyanovaДата: Tuesday, 01.11.2011, 18:26 | Сообщение # 1
Админ
Група: Администратор
Съобщения: 1054
Статус: Офлайн
Знаете ли че... За начинаещи...

1.Ейбрахам Маслоу изказва предположението, че голотата може да бъде полезна в групите за трениране на чувствителността. Възприемайки тази идея, Пол Биндрим провежда първата сесия с голи клиенти в група през 1967 г. Терапията е известна като NUDE GROUP THERAPY.

2. Терминът „плецебо” идва от латинското „успокоявам” или „угаждам”. Плецебоефектите не са резултати само от употребата на фармакологични вещества. Те са добре документирани и в изследвания по психотерапия, хипноза, поведенчески лечения на безсъние и болка, а също и в някои нестандартни сфери, например акупунктура.

3. До края на 30-те години на 20 век съществуват главно 3 психотерапевтични системи, начело с тази на Зигмунд Фройд. Днес те са повече от 500. Някои от тях, като например алоцентричната психотерапия на Д. Моте, която е доста добре теоретично обоснована, нямат широка популярност и достатъчно издадена литература, а често и се практикуват единствено от своите създатели. За сметка на това пък други не-дотам теоретично обосновани, като например тренинг-семинарите на Екард, се ползват от много хора.

Знаете ли че... За напреднали...

1. Теорията за когнитивния дисонанс е предложена през 1957 г. в книгата A Theory of Cognitive Dissonanse на Лиън Фестингър и е изградена върху допускането, че човек е мотивиран да поддържа съгласуваност или консонанс между двойки релевантни когниции, като понятието „когниция” се отнася до всяко познание или убеждение за себе си, за поведението или средата.

2. Според DSM ІІІ отличителна черта на симулацията е умишленото предизвикване и представяне на неистински или силно преувеличени физически или психологически симптоми. Целта на такива симулации обикновено са търсене на внимание от околните, избягването на работа, опит за избягване на наказателна отговорност за извършено престъпление, търсене на финансово обезщетение, търсене на достъп до наркотични вещества.

3. Изследванията върху сензорната депривация отчитат резултати, че при наличие на монотонни ситуации с повторение на едни и същи дразнители не се отчитат добри постижения, а ако има тежки сетивни ограничения, то са възможни сериозни физически и психически увреди.

Материалът подготви за Вас: Л. Боянова
 
BoyanovaДата: Tuesday, 01.11.2011, 18:33 | Сообщение # 2
Админ
Група: Администратор
Съобщения: 1054
Статус: Офлайн
Знаете ли че... За начинаещи...

~ Общата психопатология изучава разстройствата на мисленето, влеченията, емоциите, представите, възприятията , интелекта, паметта, съзнанието, инстинктите и други , а специалната психопатология е съсредоточена върху разглеждането на отделни психични заболявания (афективни психози, органични психични разстройства, шизофрения, разстройства, епилепсия, невротични разстройства на личността и т.н.).

~ Вилхемл Вундт е баща на психологията, защото с него започва институционализацията на психологията като наука през 1879 г. , когато в Лайпциг той открива първата в света лаборатория по психология.

~ Зигмунд Фройд е баща на психоанализата. Той създава психоанализата през 90-те години на 19 век, в резултат на трудовете на Фройд върху търсенето на по-ефективни способи за лечение на пациенти с невроза и хистерични симптоми.

Знаете ли че... За напреднали...

Мейо тълкува конформизма като проявление на особено чувство за социабилност - потребността да се чувстваш "принадлежащ" към някаква група. Той открива степента на подчинение на индивида на груповия натиск в резултат на осъществяването на експерименти в предприятията на компанията "Уестърн електрик" в град Хоторн. От там въпросните експерименти добиват известност в литературата като Хоторнски експерименти. Експериментите на Мейо в град Хоторн продължават от 1924 до 1936 г. и в тях ясно са обозначени различни етапи.

Конформизмът по същество е конфликт между мнението на индивида и мнението на групата и преодоляване на този конфликт в полза на групата, а степента на конформност - това е степента на подчинение на групата в случай, когато противопоставянето на мненията субективно се е възприемало от индивида като конфликт.

Конформизмът е съотносим по отношение на груповите процеси и позицията на индивида по отношение позицията на групата. Всеки малко или много принадлежи към някаква група от хора (негови приятели, колеги и други). В социалната психология е установена външна конформност, когато мнението на групата се приема от индивида само външно, а на дело той продължава да му се съпротивлява(това е леката форма на конформизъм), и вътрешна (лицето на истинския конформизъм), когато индивидът действително усвоява мнението на мнозинството.

За вас подготви: Л. Боянова
 
BoyanovaДата: Tuesday, 01.11.2011, 18:37 | Сообщение # 3
Админ
Група: Администратор
Съобщения: 1054
Статус: Офлайн
Знаете ли, че...

***
Образът на Санта Клаус (или по-известен у нас като Дядо Коледа-Рождество) във вида, в който го познаваме, а именно като дебел старец в червени дрехи, заобиколен от хвъркати елени и прочие, е измислен от компанията за газирани напитки “Кока - Кола” в края на 20-те години на ХХ век, когато католическата църква анатемосала Дядо Мраз като вредно еретично езическо вярване. В стремежа си да унищожи Дядо Мраз, католическата църква подкрепя търговската кампания на “Кока - Кола”.

***
Дядо Мраз не е измислен в СССР. Той е резултат от вярвания, битували из цяла Европа.

***
Оригиналната традиция за Дядо Мраз е древна и езическа. Дядото не се казва нито “Коледа”, нито “Рождество Христово”. Той е Зимен дух, една от формите на Доброто, която подкрепяла хората в суровия сезон. Дрехите му не са в червения рекламен цвят на “Кока—Кола”, а сиви, сини, кафяви или зелени. Не е бил пълен. Често се е движил пеша, няма и помен от еленчета или чорапи над камината.

***
Материалът подготви за вас: Л. Боянова
 
Психология форум » Общо » Анкети, занимавки, хумор » Знаете ли, че...
Page 1 of 11
Search:

Boyanova © 2017